Ontsnappen uit museum

Nijmegen - Op Bevrijdingsdag 5 mei opent de educatieve escape room 'Universiteit in verzet' in Museum Het Valkhof. Met deze escape room brengt de Radboud Universiteit een bijzondere gebeurtenis tijdens de Tweede Wereldoorlog in herinnering: dit voorjaar is het 75 jaar geleden dat rector magnificus Bernhard Hermesdorf de deuren van de universiteit sloot.

In 1943 verplichtte de Duitse bezetter alle Nederlandse studenten een loyaliteitsverklaring te tekenen. Hermesdorf weigerde deze verklaring voor te leggen aan de studenten met als gevolg de sluiting van de universiteit op 11 april 1943.

Het verhaal van de escape room speelt zich af in het bewuste jaar 1943. Het leert de bezoeker waargebeurde feiten over een indringend deel van de Nijmeegse geschiedenis. Deelnemers kruipen in de huid van vrienden van Jozef van Hövell van Wezeveld en Westerflier. Door het oplossen van puzzels, vragen en opdrachten proberen ze te ontsnappen. Jozef was praeses van de Nijmeegse studentenvereniging Carolus Magnus, die ten tijde van de universiteitssluiting verboden was door de bezetter. Hij speelde een belangrijke rol in het studentenverzet in Nijmegen en in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en nam deel aan verzetsacties. Hij werd gearresteerd en overleed in concentratiekamp Neuengamme in 1945.

De educatieve escape room 'Universiteit in verzet' boeken kan online vanaf 11 april, bezoeken vanaf 5 mei.

Deelnemers tot en met 25 jaar krijgen korting op de toegangsprijs.

Meer berichten
 

Meeste reacties