"In deze rugzak gaat alles wat ik die week nodig heb", vertelt Jan Fokke enthousiast. "Nu oefen ik er nog mee bij temperaturen onder het vriespunt; zeker vijftig graden verschil tijdens de echte uitdaging." (Foto: Maaike van Helmond)
"In deze rugzak gaat alles wat ik die week nodig heb", vertelt Jan Fokke enthousiast. "Nu oefen ik er nog mee bij temperaturen onder het vriespunt; zeker vijftig graden verschil tijdens de echte uitdaging." (Foto: Maaike van Helmond) (Foto: Maaike van Helmond)

Nijmegenaar loopt zware voettocht

Nijmegen - 'Ben je wel helemaal goed bij je hoofd?' Een vraag die Jan Fokke Oosterhof regelmatig wordt gesteld als hij vertelt deel te gaan nemen aan wat wordt beschouwd als de zwaarste voettocht ter wereld: de Marathon des Sables. "Maar dromen heb je om waar te maken en dit is iets waar ik al van kinds af aan van droom. En als mens kun je veel meer dan je zelf misschien denkt, daar ben ik van overtuigd."

Zelf noemt Nijmegenaar Jan Fokke het dan ook niet eens zo bijzonder, zijn deelname aan de Marathon des Sables. "Natuurlijk is het voor mij persoonlijk wel heel bijzonder, want ik ga een lang gekoesterde droom waarmaken. Maar als ík dat kan, betekent dit dat nog veel meer mensen het kunnen." Maar ga er maar eens aan staan: in zes dagen tijd ruim 250 kilometer lopen door de woestijn van Zuid-Marokko, bij temperaturen die oplopen tot meer dan vijftig graden.
"Ik ben me dan ook intensief aan het voorbereiden om 6 april van start te kunnen." Zo heeft hij onlangs bijvoorbeeld als eerste de Walk of Wisdom non-stop volbracht: 136 kilometer hardlopen met bepakking. "Een heel bijzondere ervaring, maar ik heb het die 19 uur en 44 minuten ook regelmatig best zwaar gehad. Daarnaast werk ik samen met een personal trainer die het als persoonlijke uitdaging lijkt te zien om mij te martelen."


Tijdens zijn tocht door de woestijn moet Jan Fokke niet alleen zichzelf, maar ook zijn voeding, slaapzak, matje en water meesjouwen. "De organisatie voorziet je onderweg alleen van zo'n tien à twaalf liter water per dag en zorgt dat de tenten klaarstaan om 's nachts in te slapen, verder ben je zelfvoorzienend. Elke gram die je aan bagage kunt besparen, telt dan ook mee. Zo heb ik zelfs mijn slaapmatje, dat op zich al vrij weinig weegt, nog helemaal verknipt om onderweg een paar gram minder te hoeven dragen."
Rond zijn middel neemt Jan Fokke echter wel wat extra gewicht mee. "Ik werk samen met hoogleraar Maria Hopman en een Nijmeegse medische startup die mijn kerntemperatuur onderweg via een band om mijn middel gaan monitoren." Daarnaast zitten er in zijn rugzak, behalve de poedervoeding waarop hij grotendeels zal leven die week, ook een aantal repen van Jimini's met als hoofdbestanddeel insecten. "Het is mede mijn doel om via mijn deelname te laten zien dat je op insecten enorme prestaties kunt leveren. Er is dus geen enkel excuus om er niet zelf aan te beginnen."


Is hij er klaar voor? "Zo goed als! Het startnummer is al binnen dankzij sponsor Allsafe Mini Opslag die mij zo niet alleen letterlijk ruimte biedt, maar ook figuurlijk om mijn dromen waar te maken. Nu alleen nog wat trainen en dan hoop ik de finish te halen."

Nieuwsoverzicht

Meer berichten
 

Meeste reacties