"Dankzij vrijwilligers kunnen veel clubs en organisaties overleven en anderen iets aanbieden."
"Dankzij vrijwilligers kunnen veel clubs en organisaties overleven en anderen iets aanbieden."

'Vrijwilligers cement van de samenleving'

Vrijdag en zaterdag vindt de grootste vrijwilligersactie van Nederland weer plaats: NL Doet. Ook het college van burgemeester en wethouders steekt traditiegetrouw de handen uit de mouwen. Burgemeester Bruls licht toe.

Een jaarlijkse traditie van uw college?
Dat kun je wel zo stellen ja. NL Doet is de grootste activiteit van Nederland op het gebied van vrijwilligerswerk. Letterlijk honderdduizenden mensen steken dan de handen uit de mouwen en gaan belangeloos voor een ander aan het werk. Vorig jaar waren er in het hele land 9500 verschillende projecten aangemeld, waaraan 350.000 mensen hebben meegedaan. Het Oranjefonds, dat NL Doet coördineert, hoopt dat aantal dit jaar nog verder te verbeteren. En ook wij gaan met het college van burgemeester en wethouders weer aan de slag.

Wat gaat u precies doen?
Eerdere jaren hebben we geholpen bij een zorgboerderij, een voetbalclub, op een begraafplaats en nog andere plaatsen. Dit jaar gaan we naar Winkelsteeg om te helpen bij Pluryn. We gaan een groep mensen, met name mensen die in een rolstoel zitten, blij maken met een grote wandeling langs het kanaal. Het gaat hierbij om een groep van ernstig verstandelijk gehandicapten die daarnaast ook nog een lichamelijke handicap hebben. We halen de mensen op bij hun woning waarna we vervolgens een grote ronde langs het kanaal wandelen. Uiteraard doen we dit samen met professionele begeleiders.

Waarom vindt u meedoen aan NL doet belangrijk?
Het is denk ik van mij bekend dat ik erg veel waardering heb en veel waarde hecht aan vrijwilligerswerk. Ik zeg al sinds mijn aantreden: Nijmegen wordt niet door bestuurders gemaakt, maar door de mensen in de stad. Vrijwilligers vormen het cement van de samenleving. Dankzij hen kunnen veel clubs en organisaties overleven en anderen iets aanbieden. In Nijmegen doet ruim de helft van alle mensen op een bepaalde manier vrijwilligerswerk. En daarmee geven ze mede vorm aan Nijmegen, aan hoe de stad zich ontwikkelt. Enorm belangrijk is dat. En het is een mooi initiatief daar ieder jaar door middel van NL Doet wat extra aandacht aan te geven. Vrijwilligerswerk is niet alleen nuttig maar kan vooral ook erg leuk zijn. En hopelijk stimuleert het mensen die nog twijfelen of vrijwilligerswerk wel iets voor hen is, om ook voor een ander aan de slag te gaan!

Meer berichten