Lijsttrekker Marijn Gunnink.
Lijsttrekker Marijn Gunnink.
Gemeenteraadsverkiezingen 2018

ChristenUnie Nijmegen: Een huis voor iedereen

Achttien jaar gemiddelde wachttijd betekent dat starters en jonge gezinnen geen kans op woonruimte hebben. En het huidige college heeft grote woorden over sociaal Nijmegen. Maar, dit schandaal laat het college gewoon gebeuren. Met minder dan 10 jaar wachttijd is loten de enige kans. Heb je weinig te besteden is het probleem nog groter: het aantal goedkope huurwoningen neemt jaarlijks af. In 2017 waren nog maar 6% van de verhuurde sociale huurwoningen onder de 410 euro.

En heb je al een woning, dan is die vaak heel klein. In heel 2017 zijn maar drie (!) woningen met vier of meer slaapkamers toegewezen aan mensen met minder dan 10 jaar wachttijd.
Het systeem van meettijd die je altijd mag meenemen zorgt voor leeftijdsdiscriminatie. Ouderen hebben vrije keus. Pas als de kinderen het huis uit zijn hebben mensen genoeg wachttijd voor een gezinswoning. Dan is dat grote huis niet meer nodig.

Daarom wil de ChristenUnie het volgende doen:
• Meer nieuwe huizen bouwen. Er zijn steeds meer eenpersoonshuishoudens. Daarom liever 10 kleine huizen dan 5 grote huizen bouwen.
• Passend toewijzen: grote woningen aan gezinnen.
• Wie goed verdient is meer dan welkom in zijn huurwoning te blijven wonen. Variatie is goed voor de wijk. Maar graag niet door de overheid betaald. Dus óf met hogere huur of koop van de voormalige huurwoning. Van dit geld kan de woningbouwcorporatie nieuwe woningen bouwen.

Veel huishoudens hebben nog een ander probleem: met een inkomen van iets boven modaal krijg je bijna geen sociale huurwoning meer. Maar kopen of huren in de vrije sector is lastig. De huizenprijzen zijn flink aan het stijgen. Daarom willen wij meer huurwoningen in de vrije sector en koopwoningen. Zo komt er meer aanbod. Dat maakt de prijzen beter betaalbaar. Ook zorgt meer aanbod ervoor dat meer mensen doorstromen en een huurwoning vrijmaken. Dat is goed voor al die mensen die nu wachten op een huis.

Het gebrek aan betaalbare huurhuizen is niet het enige probleem. Ook de energielasten stijgen. Dé oplossing is dan betere isolatie, zonnepanelen en duurzame verwarming. Een logische keuze omdat wij energie willen besparen voor klimaat en milieu. Ook zijn geïsoleerde woningen comfortabeler. En de maandelijkse rekening van het energiebedrijf gaat naar beneden. Voor eigenaren blijven wij isolatie stimuleren, maar huurders zijn hierbij afhankelijk van de verhuurders. Die gaan wij de komende jaren extra aanspreken op hun verantwoordelijkheid! Meer informatie over onze lijst en standpunten is te vinden op www.nijmegen.christenunie.nl/verkiezingen

Meer berichten