"Een bruisende stad als Nijmegen heeft een goed evenementenbeleid nodig."
"Een bruisende stad als Nijmegen heeft een goed evenementenbeleid nodig."
In gesprek met de burgemeester

'Evenementen leveren Nijmegen veel op'

Onlangs werd bekend dat de afgelopen twee concerten op de Goffertweide in Nijmegen van Robbie Williams en Guns N Roses 2,4 miljoen euro hebben opgeleverd. Burgemeester Bruls licht toe waarom een goed beleid rond evenementen belangrijk is.

Een mooi resultaat?
Het was interessant om te analyseren wat het nu betekent om kort achter elkaar twee massaal bezochte concerten binnen de stadsgrenzen te hebben. En de resultaten liegen er niet om; er wordt veel besteed voor, tijdens en na zulke concerten. Denk aan een drankje en een hapje, overnachtingen en noem maar op. In deze gevallen stopte de teller bij 2,4 miljoen.

Waarom is het belangrijk om deze analyse te doen?

We kennen in Nijmegen talloze evenementen. De bekendste is natuurlijk de Vierdaagse. Echter er zijn nog talloze evenementen die veel kleiner zijn; in de binnenstad, maar ook in de wijken. Om dit allemaal in goede banen te leiden, is wel beleid nodig. Want evenementen leveren niet alleen plezier en in dit geval geld op, ze vragen ook het een en ander. Het betekent wat voor de omgeving, voor het gebruik van een terrein, voor de doorstroming van het verkeer en ga zo maar door. Belangrijk daarom om de balans te vinden tussen baten en lasten. Daarom hebben we twee weken geleden in het college van burgemeester en wethouders nog gesproken over ons locatiebeleid.

Wat bedoelt u daar mee?
Op alle locaties in Nijmegen waar een evenement gehouden zou kunnen worden, kijken wij naar welk beleid rond zo'n plek nodig is. Willen we daar evenementen? En zo ja, wat kan wel en wat kan niet? Twee weken geleden hebben we gesproken over het Rivierpark en het Kronenburgerpark. Relatief kleine en ook kwetsbare gebieden die niettemin een prachtig decor kunnen vormen voor tal van evenementen. In ons locatiebeleid beschrijven wij de voorwaarden waaronder dit kan. Aanvragen beoordelen we met dit beleid in de hand. Ter bescherming van omwonenden en omgeving en ter bevordering van zo goed mogelijk bij de omgeving passende evenementen. Met de toename van het aantal festiviteiten in Nijmegen is het goed om zo'n onderlegger te hebben. En die hebben we al voor 21 locaties. Zo wordt duidelijk wat wel en niet kan op bepaalde plaatsen en waarom dat zo is. Een bruisende stad als Nijmegen heeft een goed beleid nodig. Zo leveren de evenementen Nijmegen nog meer op!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden