"Ik wilde iets doen voor vluchtelingen"

"Hoe gaat het nu met de vluchtelingen die vorig jaar in beeld zijn gebracht ?" Dat is een vraag die Mika Kraft en Marleen van Klingeren, twee van de mensen achter de Facebookpagina Humans of Heumensoord, regelmatig wordt gesteld. Reden voor dit tweetal om samen met Floor Lieskamp een aantal van deze vluchtelingen weer op te zoeken in hun nieuwe woonplek en hun bevindingen over hoe het nu gaat uit te brengen in boekvorm.

Nijmegen – Het plan voor de Facebookpagina Humans of Heumensoord ontstond een jaar geleden bij Mika. "Hierbij heb ik mij laten inspireren door Humans of New York. Ik wilde de bewoners van Heumensoord een gezicht geven en ze de kans bieden hun verhaal te vertellen. Oftewel, de mens achter de vluchteling laten zien."

Toen Marleen destijds over dit project hoorde, was ze meteen enthousiast. "Ik wilde iets doen voor de vluchtelingen, helemaal gezien mijn achtergrond in de noodhulp. Ik zocht een manier om verbinding te leggen tussen de bewoners van Heumensoord en de mensen daarbuiten en zag in dit project een perfecte manier om dit te doen. Vandaar dat ik Mika heb benaderd en hem mijn hulp als interviewer heb aangeboden. Hij was meteen enthousiast." "Heel erg zelfs", gaat Mika verder. "Fotografie is mijn ding, dat schrijven daar liep ik tegenaan te hikken, dus de timing was perfect."

Het project van de Facebookpagina is inmiddels al een tijdje afgerond, maar de nieuwsgierigheid naar hoe het de mensen is vergaan blijft. Marleen: "Zo ontstond bij ons het idee van een boek, een tastbaar iets waarin we met twaalf van de geportretteerde mensen terugblikken op de periode in Heumensoord en kijken hoe het nu met ze gaat. Eveneens met de reden om de herinnering aan Heumensoord levend te houden. Deze vluchtelingenopvang is immers wel iets wat Nijmegen heeft getekend."

Een boek maak je echter niet zomaar; daar komt heel wat bij kijken met op de eerste plaats geld. Mika: "Vandaar dat we via Voordekunst een crowdfundactie zijn gestart waarmee we hopen 9.000 euro op te halen. We worden onder andere al gesponsord door Wij Zijn Nijmegen en hopen dat de gemeente Heumen volgt." Marleen: "Om de professionaliteit te kunnen waarborgen, zijn we momenteel in gesprek met De Wintertuin; een geweldige sparringpartner waarvan we heel veel kunnen leren voor het realiseren van dit project. Zodra we voldoende budget hebben, gaan we iedereen zo snel mogelijk weer opzoeken in hun nieuwe woonplaats in de hoop dat we over enkele maanden een prachtboek af kunnen leveren." De crowdfundactie van Humans of Heumensoord loopt tot 21 november. Meer informatie op www.humansofheumensoord.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden