Nu is het nog een bouwput, een terrein dat met de grond gelijk is gemaakt, maar over een jaar moeten hier de eerste nieuwbouwwoningen worden opgeleverd. (Foto: Eric van Haalen)
Nu is het nog een bouwput, een terrein dat met de grond gelijk is gemaakt, maar over een jaar moeten hier de eerste nieuwbouwwoningen worden opgeleverd. (Foto: Eric van Haalen)

Bouwen aan een 'nieuw' Hengstdal

Nijmegen - De oude woningen zijn verdwenen, dus er kan nu eindelijk weer gebouwd gaan worden in de Ahornstraat en de Lijsterbesstraat in Hengstdal. "Iets wat we al heel lang wilden", vertelt Esther Lamers, directeur-bestuurder van Standvast Wonen en opdrachtgever van dit project. "De oude duplexwoningen die hier stonden voldeden absoluut niet meer aan de huidige eisen, nu komen er 31 nieuwe woningen; comfortabel en van deze tijd, maar tegelijkertijd toch passend binnen het straatbeeld van de wijk."

Dat was namelijk een belangrijke vereiste voor het ontwerp van de nieuwe woningen. "We hebben heel veel gesprekken gevoerd met de oude bewoners en de omwonenden", vertelt Mark de Wit, projectmanager bij Standvast Wonen. "We hebben hen heel bewust van begin af aan nauw bij het project betrokken. In eerste instantie liepen de emoties weleens hoog op. Ondanks alle ongemakken woonden de meeste bewoners namelijk toch nog steeds met heel veel plezier in de verouderde duplexwoningen. Zij zagen de noodzaak van nieuwbouw dan ook niet meteen in. Maar toen eenmaal duidelijk werd wat onze plannen waren en dat de mensen hier ook echt over mochten meedenken, was uiteindelijk iedereen toch tevreden. Helemaal met het ontwerp dat er nu ligt."
En dat ontwerp komt van KlokGroep. "De wensen van de bewoners en omwonenden zijn geïnventariseerd en die hebben wij dan ook meegenomen in ons ontwerp", gaat Roy Gaebler, planvoorbereider bij KlokGroep, verder. "Je moet immers wel iets terugbouwen waar mensen zich in kunnen vinden en wat past binnen de wijk. Zo keren oude, vertrouwde elementen als gemetselde muren en functionele schoorstenen terug in het straatbeeld, gecombineerd met nieuwe elementen als de zonnepanelen die in de daken worden verwerkt." Mark: "Er is heel veel eenheid gecreëerd, maar tegelijkertijd zorgen speelse accenten toch voor wat diversiteit."
Het ontwerp is er dus, de mensen zijn tevreden, hoog tijd om te gaan bouwen. "Daar willen we nog voor de zomer mee starten in de hoop dat over ongeveer een jaar de eerste woningen weer worden opgeleverd." "En ja, waar gebouwd wordt, is sprake van overlast voor omwonenden", gaat Esther verder. "Dat kunnen we helaas niet helemaal voorkomen, we bouwen immers midden in een woonwijk, maar we proberen het zeker zo veel mogelijk te beperken. Bovendien wordt iedereen via nieuwsbrieven op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen." Roy: "En mochten mensen dan alsnog klachten hebben, dan staan wij er absoluut voor open om mee te denken over een gepaste oplossing."

(Foto's: Eric van Haalen)

Meer berichten