't Haosje

"Je bint laot di juir!" Een onbekende stem liet mij opkijken van een werkje in de tuin. "Ik sie jou wel, muir jij mien nie seker. Hoefeul mo je d'r nog ferstoppele? Het is al Tweede Paosdag!" De dichte laurierhaag hield een opgewekte man verborgen. Die middag zouden de kleinkinderen de jaarlijkse zoekactie komen uitvoeren. Dit jaar in de tuin, omdat het paasweer hiervoor geschikt was. "Nie te moeieluk maoke. En goed nuirtelle." Hij had het vorige jaar in de herfst nog vier eieren gevonden "En een aongefrete sukelaoje paoshaos."

Door zijn uitgebreide verslag was ik de telling helemaal kwijt. "Eiere ferstoppele. Het git nie goed met onse tradiesies. Het liekt wel of alles fan froeger mot ferdwijne." Ik probeerde een chocolade-ei in het klimop te verbergen. "Wa feur sukelao sit d'r ien die eier fan jou? Duir mo je oek goed op lette tegesweurdig. Hè jij nuirgekeke wuir die fandaon kumt? Ik mag niks mir somuir gefe aon mien kleinkiender. Sou ik oek nie durrefe ... as se d'r bij is, mien schoondochter. Die mot erst alles keure."

Het klimop weigerde het ei ook. Ik was te laat om het op te vangen. "Ken je geliek effe prufe", lachte hij. "As je nie durft, gif d'r dan muir 'n puir hier. Jij bint toch oek oud genoeg um eigewies te sien." Een tijdje bleef het stil aan de andere kant van de haag. Ik dacht dat hij stilletjes was doorgelopen. "Wa'k so sag, wurt 't 'n uirdige tied suke feur die kiender", doorbrak hij de stilte. "Ik heb effe staon denke. Sinterklaos raoke we kwiet, Swerte Piet git d'r aon…. Folleges mien is nou de Paoshaos aon de beurt. Souwe se al 'n aksie-groep opgerich hebbe tege Paoshoase?" Ik stond juist met twee van die diertjes in mijn hand. "Ien de tv-reclaome …" begon hij zuchtend. Hij kon zich de Paashaasverzetsgroep wel voorstellen na de debiele vertoningen van een slemielig uitgezakte Jumbohaas. "Maar de eieren zullen blijven"., verzekerde ik hem. "Kleurrijke dit jaar." Met passie zocht ik de man om mijn mandje te tonen. Ik had beter naar mijn eieren kunnen kijken.