Één van de nieuwe ok's van CWZ. (Foto CWZ)
Één van de nieuwe ok's van CWZ. (Foto CWZ)

CWZ neemt nieuwe operatiekamers in gebruik

Nijmegen - Meer ruimte, daglicht en de nieuwste audiovisuele technieken voor haarscherpe en snelle beeldvorming. Plus een speciale plek voor de operatierobot waarmee onder meer prostaatverwijderingen en darmoperaties plaatsvinden. Dat zijn de belangrijkste winstpunten van twee gloednieuwe operatiekamers die CWZ deze week in gebruik nam.

Sinds 2011 is er flink verbouwd op het OK-complex van CWZ. In 2012 opende de nieuwe centrale sterilisatieafdeling haar deuren en in 2016 nam het ziekenhuis de nieuwe verkoeverkamer in gebruik. "Door deze verbouwingen ontstond er ruimte om twee hypermoderne operatiekamers te realiseren", vertelt Monique Latta, hoofd van de operatiekamers.

"Het eerste dat opvalt, is de grootte van de OK en de aanwezigheid van daglicht via het plafond. Hiermee hebben OK-medewerkers meer besef van het tijdstip van de dag en dat is prettig in een 24-uur draaiende operatiewereld. Doordat de OK's heel ruim van opzet zijn, is er voldoende ruimte voor alle apparatuur die tegenwoordig in operatiekamers wordt gebruikt."

Niet zichtbaar, maar zeker niet minder belangrijk, is de nieuwste audiovisuele technologie in beide OK's. Op de operatiekamer vindt hierdoor haarscherpe en snelle beeldvorming plaats.

In en rondom de OK zijn aan het plafond kleine stoplichten geplaatst. Hiermee kunnen OK-medewerkers in één oogopslag zien of de OK klaar is voor gebruik.

In de beide nieuwe operatiekamers kunnen alle specialismen opereren. Een van de operatiekamers wordt daarnaast gebruikt voor de operatierobot. Hij heeft een zogenaamde 'robotgarage' waarin de operatierobot wordt klaargemaakt voor gebruik en bedieningsconsole van de robot blijft staan. Dat levert efficiëntie en extra werkruimte op.

Meer berichten