Dansdocent Natalie Lewin wil mensen met bijvoorbeeld Parkinson of reuma zich fijn laten voelen door middel van het bewegen op muziek. Zij doet dit voor de stichting Dance for Health. (foto: Marnix ten Brinke)
Dansdocent Natalie Lewin wil mensen met bijvoorbeeld Parkinson of reuma zich fijn laten voelen door middel van het bewegen op muziek. Zij doet dit voor de stichting Dance for Health. (foto: Marnix ten Brinke)

Dansen met Parkinson

Nijmegen - Natalie Lewin is docent bij stichting Dance for Health. "Ze bieden danslessen aan voor mensen met een bewegingsbeperking", vertelt ze. "Er is als eerste een speciale methode ontwikkeld voor mensen die Parkinson hebben en later ook voor MS- en reumapatiënten."

Elke aandoening heeft een eigen focus. "Mensen die Parkinson hebben kunnen bijvoorbeeld te maken krijgen met balansproblemen, waardoor ze niet snel kunnen draaien. Maar met hen kun je wel weer hele snelle en heftige bewegingen maken, dat is voor mensen met reuma weer lastiger. Daar doe je het rustiger aan."

De 'danslessen' bij Dance for Health worden op diverse locaties gegeven, zoals in een studio bij Introdans (Parkinson) en bij Rozet (reuma) in Arnhem. Dansen met Parkinson kan ook in Nijmegen. Woensdag 23 mei is er om 11.00 uur een open les in Balletstudio Daniëlle aan Molenveldlaan 80 in Nijmegen. Daarna is er wekelijks een Dance for Health-les op de woensdag van 11.00 tot 12.15 uur. Iedereen wie wil ervaren wat dansen kan betekenen is welkom om de eerste maand gratis mee te dansen. Aanmelden voor de les via info@danceforhealth.nl.

Voordat Natalie bij Dance for Health als docent kwam, werkte ze in een bewegingsgroep met een fysiotherapeutische insteek. "Ik kwam daar op het idee om iets met muziek en bewegen te doen, vijf of tien minuten tijdens een sessie. Dat bleek heel goed te werken en ik wilde daar meer mee gaan doen. Ik hoorde van het starten van Dance for Health bij Introdans en ben meteen gaan kijken. Ik vond het geweldig en ben toen een opleiding gaan volgen om de lessen te kunnen geven. Je leert vooral om dans in te zetten om op een prettige manier te kunnen bewegen. Het hoofddoel is om je fijn te voelen. We spreken je niet aan op je ziekte, maar als danser."
De reacties van de deelnemers zijn heel positief. "Wanneer ik hoor dat de les ze goed heeft gedaan, dan doet mij dat wel wat", aldus Natalie. "Soms hebben ze een mindere dag, maar zie je dat ze na de les beter in hun vel zitten of dat ze met een stok binnenkomen en willen weggaan en dan de stok vergeten. Dat zijn die dingen waarvoor ik het doe."
De danslessen van Dance for Health zijn geen stijldanslessen. Er wordt gefocust op houding, fysieke kracht, balans, flexibiliteit en coördinatie.

Meer informatie: www.danceforhealth.nl

Meer berichten