Foto: Walk of Wisdom

Walk of Wisdom Nijmegen start nieuwe rituelen voor de aarde

Nijmegen - Pelgrimsroute de Walk of Wisdom doet mee met Nijmegen European Green Capital 2018. Vanaf zondag 22 april kan iedereen in de Valkhofkapel in het Valkhofpark in Nijmegen een intentie voor een groene leefstijl schrijven op een moestuinetiketje en dat etiketje in een schaal met aarde ‘poten’.

Pelgrims die aan hun Walk of Wisdom rondom Nijmegen beginnen, krijgen een tablet ongebakken rivierklei waarop ze hun voornemen kunnen zetten. Dat tablet kunnen ze onderweg op de route achterlaten en zo aan de aarde terug toevertrouwen.

Op zondag 22 april om 14.00 uur - de Dag van de Aarde - poot Bert Lagerweij, voortrekker van Nijmegen Green Capital 2018, de eerste intentie voor een groene leefstijl in de Valkhofkapel. Hij draagt voor de gelegenheid een soort burgemeestersketen, gemaakt van hergebruikt ijzer. Muzikant Mark Schilders uit Nijmegen maakt muziek. Imkers van Stichting Bijendichterbij zaaien een berm van het Valkhofpark in met bloemzaad en al het zwerfafval in de berm wordt opgeruimd. .

Die zondagmiddag is iedereen welkom om ook een concreet voornemen op een moestuinetiket te schrijven. De beginzin is ‘Lieve Aarde, ik beloof… ‘ Wat iemand belooft, is vrij. Voorbeelden zijn een jaar lang geen nieuwe spullen kopen, zoveel mogelijk plastic vrij boodschappen doen of minder vlees eten. De schaal blijft tot september in de Valkhof en tot die tijd kunnen mensen er een intentie 'poten' tijdens de openingstijden van de kapel.

Voor pelgrims die zich inschrijven voor de Walk of Wisdom staat een eigen ritueel open: zij krijgen tijdens vertrekceremonies voor de tocht een tablet ongebakken rivierklei mee. Ook hierop kunnen ze een voornemen voor een groene leefstijl zetten om die vervolgens ergens op de route achter te laten. De wens wordt zo aan de aarde 'teruggeven', de klei kwam er immers vandaan.

De twee gestes voor de aarde werden bedacht door Dineke de Velde Harsenhorst en Ine van Gaalen.

Meer weten over de Walk of Wisdom: http://walkofwisdom.org