Synesthetische ouders en kinderen gezocht voor onderzoek

Nijmegen - Mensen met synesthesie mixen hun zintuigen. Als ze letters lezen, zien ze daarbij een bepaalde kleur, of ze zien muziek in kleur, proeven de smaak van iemands stem of ervaren een fysieke pijn als iemand anders pijn heeft.

Er zijn veel verschillende vormen. Ongeveer 2 tot 4 procent van de bevolking heeft wel een vorm van synesthesie. Bij mensen met een autisme spectrum stoornis kan dat wel oplopen tot 20 procent. Tessa van Leeuwen, onderzoekster bij het Donders Instituut aan de Radboud Universiteit, doet er onderzoek naar. "Dat dat percentage bij mensen met een vorm van autisme zo oploopt kan haast geen toeval zijn. Daarom zoek ik naar een mogelijke gedeelde neurale oorzaak voor synesthesie en autisme in het brein."
Van Leeuwen wil bekijken of er bij kinderen die later synesthesie krijgen al veranderingen zijn in hun visuele waarneming. Daarvoor is ze op zoek naar kinderen van vijf jaar oud (nu in groep 2 of dit kalenderjaar naar groep 2) waarvan een van de ouders synesthesie heeft.

Wat houdt het onderzoek in?

Tessa van Leeuwen: "De kinderen komen voor een onderzoek van ongeveer anderhalf uur naar het Donders Instituut in Nijmegen. Terwijl ze naar een computerscherm kijken, meten we de hersenactiviteit met een 'EEG-badmuts'. Ook doen we nog wat spelletjes met letters, een synesthesietest, en vragen we de ouders om thuis nog een aantal vragenlijsten in te vullen over onder andere synesthesie. Als het kind eenmaal in groep 3 zit, herhalen we de test om te kijken of ze misschien synesthesie hebben gekregen."

Meedoen?

Dat kan als één van de ouders synesthesie heeft, uw kind (evt. met bril) goed kan zien en geen epilepsie heeft. Na afloop van het EEG-onderzoek mag het kind een cadeautje uitzoeken (geld of boekjes).

Informatie en aanmelding via synesthesie@donders.ru.nl, tel. 024-3612758 of tessavanleeuwen.nl/research

Van Leeuwen werkte in 2015 mee aan het Groot Nationaal Onderzoek (GNO) naar taal en waarneming: http://www.ru.nl/nieuws-agenda/nieuws/vm/donders/cognitive-neuroscience/2015-0/taal-waarneming-15000-proefpersonen/
Hier een link naar een test om te meten hoe goed je zintuigen samenwerken: http://gno.mpi.nl/tests

Meer berichten