Een aantal leden van de Nijmeegse Red Hat chapter de Rode Marikens van Nimwegen. Stuk voor stuk staan ze te trappelen om van de conventie op 19 april in Nijmegen een geweldige dag te maken.
Een aantal leden van de Nijmeegse Red Hat chapter de Rode Marikens van Nimwegen. Stuk voor stuk staan ze te trappelen om van de conventie op 19 april in Nijmegen een geweldige dag te maken. (Foto: Maaike van Helmond)

Bijeenkomst kleurrijke dames

Nijmegen - Je hebt ze vast weleens gezien: groepjes 50+ dames met rode hoedjes en in paarse jurken. Het kan niet missen dat je dan te maken hebt gehad met een van de chapters van de Red Hat Society. Aan een van de twee Nijmeegse chapters, de Rode Marikens van Nimwegen, dit jaar de eer om de 14e jaarlijkse landelijke conventie te organiseren. "Met als thema 'celebrate 50+'", aldus Fiep Gesthuizen alias Queen Fiep van Nimwegen.

"De Red Hat Society is een wereldwijde organisatie die in 1997 is opgericht door de Amerikaanse Sue Ellen Cooper", vertelt Fiep. "Destijds deed zij een vriendin die vijftig werd een rood hoedje cadeau, samen met het gedicht Warning van de Engelse dichteres Jenny Joseph, en van daaruit is een nieuwe traditie ontstaan die inmiddels wereldwijd wordt opgevolgd. Alleen in Nederland zijn er al meer dan honderd chapters."

Elk jaar wordt er door een van deze chapters een landelijke conventie georganiseerd. "Onze chapter is in 2014 opgericht. Een jaar later namen wij een kijkje bij de conventie die werd georganiseerd in Apeldoorn. Puur uit interesse informeerden we bij hun Queen hoe we de conventie naar Nijmegen konden halen." De reactie die daarop volgde dat dit al in 2016 mogelijk zou zijn, vonden de Rode Marikens van Nimwegen echter wat te voorbarig. "Onze chapter stond nog in kinderschoenen, maar in 2018 zouden we er wel klaar voor zijn." En inmiddels is het dus zover. "En wat een mooie bijkomstigheid dat het dit jaar ook nog eens het Marikenjaar blijkt te zijn."

Op 19 april komen er maar liefst 362 Red Hatters naar de conventie in het Van der Valk hotel in Nijmegen. "En er staan er nog zo'n vijftig op de wachtlijst." Thema van de dag is 'celebrate 50+'. "Ons motto is 'vrijheid, blijheid', dus dat is dan ook hoe we deze dag gaan vieren. Met optredens van onder andere Marjolein Pieks, alias Mariken van Nimwegen en cabaretgroep Opera dell Casa en een buffetlunch verzorgd door Van der Valk." Uniek aan 'hun conventie' is volgens Fiep dat er de dag erna nog een activiteit aan vast wordt geknoopt. "Vrijdag 20 april flaneren we met alle Red Hatters die mee willen als een rood-paars lint door het Nijmeegse centrum tijdens een historische stadswandeling." Red Hatters laten volgens Fiep zien dat het leven niet stopt bij vijftig, maar dat je ook daarna nog heel veel plezier kunt hebben met als enige regel: niet zeuren. "Nieuwe leden zijn welkom. Ook leden die nog net geen vijftig zijn. Zij gaan wereldwijd gekleed in pink - met net als de Red Hatters een zelfgekozen adellijke naam - tot zij de vijftig hebben bereikt. Daarna worden zij geïnaugureerd in de dresscode rode hoed, paarse outfit met veel blingbling." Aanmelden: rodemarikensvannimwegen.nl.

Meer berichten