Nijmegen heeft Stauferstèle

Nijmegen - Burgemeester Bruls heeft zaterdag 28 april samen met Willem en Maria van Agtmael op het Nijmeegse Valkhof de eerste Nederlandse Stauferstèle onthuld. De Stauferstèle is een monument van 2,5 meter hoog en 80 centimeter diameter, gehouwen uit travertijn en gemaakt door de Duitse beeldhouwer Markus Wolf.

De Stauferstèle herinnert aan het belang van het keizerlijk geslacht Hohenstaufen voor Nijmegen. Het bekendste lid van de Hohenstaufen is waarschijnlijk Frederik I Barbarossa. Hij herbouwde de burcht op het Valkhof, nadat deze door Noormannen en Lotharingers was verwoest. De zoon van Barbarossa en Beatrix van Bourgondië, de latere keizer Hendrik VI werd op het Valkhof geboren. Van diens kleinzoon Hendrik (VII) kreeg Nijmegen in 1230 stadsrechten.

De Hohenstaufen zijn dus belangrijk geweest voor de ontwikkeling van Nijmegen. Tot nu toe zijn 34 Stauferstèles geplaatst in 5 Europese landen (Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Tsjechië) Nu komt Nederland daarbij. De Stauferstèle wordt aan de stad Nijmegen geschonken door particulieren, Willem en Maria van Agtmael, een Nederlands echtpaar dat al sinds tientallen jaren in Duitsland woont. De heer Van Agtmael is honorair consul van het Koninkrijk der Nederlanden in Stuttgart.

De feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van de schenking vond plaats op 3 locaties: de Stevenskerk, het Valkhof en Museum Het Valkhof.

(Foto's Eric van Haalen)

Meer berichten