Krulletjes

Juirig

De lente had onze voortuin laten ontwaken. "Eige huus, hè," klonk het vriendelijk, toen ik daar ijverig bezig was. Ik had de man niet aan horen komen. "Je duut 't goed heur en werkt lekker deur. Ik stao 't al effekes te bekieke." De mij onbekende man had een voet op ons lage tuinmuurtje geplaatst en leunde vermoeid op zijn knie. "Ik sou je graog hellepe, muir …" Met een pijnlijk gezicht wees hij op zijn rug.
Met een hark trok ik losgetrokken onkruid bij elkaar. "Da siet d'r geliek beter uut." Zijn getekende gezicht kreeg een vriendelijke trek, toen zijn mondhoeken zich omhoog trokken. Hij had zelf vroeger een grote tuin om zijn huis gehad. "En altied eiges bijgehouwe. Het grasfeld en alle borders. Een hoop werk, muir dankbuir as de bollekes uutkwaome. Alles fraoi ien kleure bij mekuir. So gekose, da se um sen beurt hullie bluumkes liete sien. Herstikke mooi."

Hij bleek alle tijd te hebben en begon enthousiast aan een privé-college tuinieren. Ik luisterde kennelijk te aandachtig met één oor naar zijn vakkennis, want hij bleek niet meer te stoppen. Grassprieten kon ik beter anders verwijderen, uitlopers moesten mee, ruimte tussen bepaalde planten moest groter, bij andere juist kleiner. "As je 't nie meer ken follege, mot je muir effe segge. Ik bin gewend 't faok te motte herhaole. Want 't git nie um mien, muir um jou. Nie dan?"

Daar twijfelde ik sterk aan. Tijdens zijn aanwijzingen was zijn houding veranderd. Het tuinmuurtje was niet meer nodig en de vermoeide blik had plaatsgemaakt voor sprankelende ogen. "Die bullekes ken je folgend juir beter duir sette en da struukske past duir beter." Het lukte mij niet om alles te onthouden, maar ik beloofde hem een bosje van de bloemen als die opgekomen waren.

"Mien frouw is nòù juirig." Hij keek naar de seringenboom, die paars bloeide. Ik begreep zijn hint en knipte wat takken af. Schielijk raapte hij ze op. En zo blij als Jantje van 'De Pruimenboom' met in zijn hand 'n bos seringen, ging hij heen op een galop.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden