Lezing 'Afrotopia'

Nijmegen - 'Het is tijd voor Afrika om zelf zijn koers te bepalen en niet langer achter het Westen aan te lopen of orders van buitenaf op te volgen. Het is tijd voor een Afrotopia', stelt de Senagelese econoom, schrijver en zanger Felwine Sarr. Hij houdt dinsdag 29 mei een voordracht in het Collegezalencomplex van de Radboud Universiteit. 'Het is tijd voor Afrika om het heft en zijn toekomst in eigen hand te nemen'. De lezing is van 19.30 tot 21.00 uur. De voertaal is Engels.

Het is tijd dat Afrika zichzelf centraal stelt, aldus Felwine Sarr. "Het lot van Afrika werd eeuwenlang bepaald van buitenaf. Afrika moet aan zichzelf denken, zichzelf representeren en zichzelf projecteren. Afrikanen moeten zelf ideeën ontwikkelen over politiek, economie, cultuur, symboliek en het milieu. Hiervoor moet er nagedacht worden over het soort samenleving dat Afrika wil zijn en welke waarden hier het hart van vormen. Vandaar kun je gaan bedenken hoe je dat voor elkaar wilt krijgen."

Hiervoor is het belangrijk dat Afrika intellectueel onafhankelijk wordt. "Afrika moet in zijn eigen tradities gaan staan en hier uit putten. Vanuit zijn eigen geschiedenis en cultuur kan Afrika dan oplossingen verzinnen voor uitdagingen op het gebied van onderwijs, democratie en het milieu. Het is tijd om het kolonialisme af te schudden."

Deelname kost 5 euro / Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders, PV Radboud-leden gratis

Dit is een programma van Radboud Reflects in samenwerking met het CCEP.

www.ru.nl/rr/afrotopia

Meer berichten