(Foto TeamAlert)
(Foto TeamAlert)

TeamAlert op festival Emporium

Wijchen - Jonge festivalbezoekers in Wijchen krijgen voorlichting over de gevaren van drugs en alcohol in het verkeer. Voorlichtingsmedewerkers van jongerenorganisatie TeamAlert staan zaterdag 26 mei op festival Emporium. Zij waarschuwen voor de 'witte waas' (de wazige gemoedstoestand waarin je verkeert als je drugs hebt gebruikt) en moedigen jongeren tussen de 16 en 24 jaar aan om een veilige rit naar huis te regelen.

De voorlichtingsmedewerkers gaan met hun leeftijdsgenoten in gesprek over de risico's van drugs achter het stuur. Zodat de festivalbezoekers het vanzelfsprekend vinden dat de bestuurder nuchter is. TeamAlert heeft op Emporium een tent waar de jongeren een route doorlopen en uiteindelijk de deal moeten aangaan een veilige rit naar huis te regelen. Daarnaast is er het onderdeel 'Vraag de Haas': hier ontvangen festivalbezoekers informatie over drugs en veilige handelingsalternatieven.

"Jaarlijks komen in het verkeer tachtig mensen om door drugsgebruik en vallen 250 doden door alcoholgebruik (Bron: Jellinek 2016). Deze maand ging het festivalseizoen van start, waardoor meer voorlichting over de gevaren van drugs en alcohol in het verkeer nodig is. Gecombineerd drugsgebruik, of alcohol in combinatie met drugs, vergroot de kans op een ernstig ongeval tussen de twintig en tweehonderd keer", aldus TeamAlert.

Uit onderzoek van TeamAlert uit 2017 bleek dat 68% van de jongeren denkt dat drugsgebruik de afgelopen jaren is toegenomen. 71,6% ervaart drugsgebruik in hun eigen omgeving. Zes op de tien drugsgebruikers combineert drugs met andere drugs of alcohol.

Meer berichten