Burgemeester Bruls: "Ik durf wel te beweren dat De Bastei uniek is in Nederland."
Burgemeester Bruls: "Ik durf wel te beweren dat De Bastei uniek is in Nederland." (Foto: )
In gesprek met de burgemeester

'De Bastei, prachtige aanwinst voor de stad Nijmegen en omgeving'

Komende zaterdag opent burgemeester Bruls samen met Commissaris van de Koning Cornielje De Bastei, het nieuwe centrum voor cultuurhistorie en natuur aan de Waal. De burgemeester geeft een nadere toelichting en legt uit wat De Bastei voor Nijmegen kan betekenen.

Wat is De Bastei precies voor een centrum?
Hier, aan de oevers van de Waal, komt in de nieuwe De Bastei alles samen wat Nijmegen zo mooi maakt. De rivier, de historie en de nabije natuur, alles kun je in en vanuit De Bastei bewonderen. In en rond de oude Stratemakerstoren hebben we samen met partners als Staatsbosbeheer, IVN, Rijkswaterstaat en het voormalig Natuurmuseum een prachtig nieuw centrum gebouwd dat voor elke bezoeker wat te bieden heeft. We verwachten, gezien de locatie en de opzet, dat De Bastei een prachtige aanwinst voor Nijmegen zal worden. Er zal aandacht zijn voor zowel natuur als voor cultuurhistorie, en dat is een unieke combinatie.

Kunt u dat toelichten?
Ik denk dat De Bastei een ongekende samenwerking laat zien aan de bezoeker. Ga maar eens na: Op welke plek kun je informatie krijgen over de natuur die letterlijk (via de brug De Ooypoort) om de hoek ligt? Waar ben je vanuit het historische stadscentrum binnen drie minuten in diezelfde natuur? En waar kun je dan ook nog tegelijk dwalen door het roemruchte verleden van onze stad, met informatie van de Romeinen tot het heden? Onder de oude Stratemakerstoren is een mooie route aangelegd die veel inzicht geeft in onze rijke historie. Er komen programma's voor scholen, er komen exposities en er starten georganiseerde excursies. Ik durf wel te beweren dat De Bastei uniek in Nederland is en daarom inderdaad een geweldige aanwinst is. En dan heb ik het nog niets eens over de mooie, duurzame architectuur en de manier waarop De Bastei is ingepast in de omgeving.

Wat gebeurt er zaterdag?
Vanwege de opening (die trouwens ook heel spectaculair is) is De Bastei zaterdagmiddag vanaf 15.00 uur en zondag vanaf 10.00 uur gratis toegankelijk voor het publiek. Er zijn talloze activiteiten, denk bijvoorbeeld aan lezingen en excursies de natuur in. En de Veerpoorttrappen, naast De Bastei, wordt een tijdstrap, waarin elke periode die binnen te bewonderen is, te zien zal zijn. Kort en goed, het wordt ongetwijfeld een mooie happening die De Bastei direct op de kaart zal zetten!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden