Moenen moet loslaten: Mariken blijvertje in Nijmegen?
Moenen moet loslaten: Mariken blijvertje in Nijmegen? (Foto: Monica Boschman)

Afsluiting Marikenweek

Nijmegen - De Marikenweek zit er op. Symbolisch is ze onlangs de stad ingedragen tijdens de Ommegang. De tocht ging van de Valkhofkapel naar de Mariënburgkapel. Deze plek vormde in de Marikenweek de hoofdlocatie voor veel activiteiten met een grote diversiteit. De kapel, tevens het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, vormde een podium voor veel mensen en groepen die op verschillende manieren Mariken van Nieumeghen vorm gaven: in theater, muziek, zang, middels lezingen, vertellingen, een kindervoorstelling en zelfs in paaldans.

De Marikenweek werd geopend door burgemeester Bruls. Hij gaf Mariken een warm welkom in gastvrij Nijmegen en overhandigde haar een 'hotelbon' voor zeven jaar verblijf in Nijmegen. Mariken heeft vele gezichten, bleek in de Marikenweek. "Aangenaam, Mariken is mijn naam." Marikens waren op vele plekken present zoals bij de Marikenloop en vrouwen met de naam Mariken gingen op bezoek bij de burgemeester Bruls in het Stadhuis.

Marjolein Pieks, al ruim zeven jaar het gezicht van Mariken van Nieumeghen, heeft gepiekt, met de Marikenweek in het Marikenjaar en als aanvoerster van Marikenteam. De organisatie Wij zijn Mariken heeft het verhaal van Mariken van Nieumeghen, met thema’s als berouw en vergeving, voor het voetlicht gebracht. Nijmegen heeft veel Marikens c.q. sterke vrouwen blijkt ook uit de serie artikelen in De Gelderlander met foto's van Sara Donkers.

Marjolein Pieks mocht, samen met Lara Willems, de Marikenweek en Nijmegen Klinkt afsluiten met het Heimweelied van Mariken op Plein 44. "Mariken lijkt een blijvertje. Nijmegen Marikenstad!", aldus Wij zijn Mariken.

www.wijzijnmariken.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden