Loes Halsema en Henny Derks, de drijvende krachten achter de Open Dag Nijmeegse Stadstuinen, zijn het erover eens: andermans tuinen bekijken is niet alleen leuk, maar ook nog eens ontzettend inspirerend. (Foto: Maaike van Helmond)
Loes Halsema en Henny Derks, de drijvende krachten achter de Open Dag Nijmeegse Stadstuinen, zijn het erover eens: andermans tuinen bekijken is niet alleen leuk, maar ook nog eens ontzettend inspirerend. (Foto: Maaike van Helmond) (Foto: )

Open Dag Nijmeegse Stadstuinen

Njimegen - 'Gluren bij de buren', wie houdt daar nou niet van? En als die buren dan ook nog eens een prachtige tuin hebben, is dat 'gluren' al helemaal de moeite waard, menen Loes Halsema en Henny Derks. Vandaar dat zij 9 en 10 juni alweer voor de twintigste keer de Open Dag Nijmeegse Stadstuinen organiseren. "Om heerlijk te 'gluren', of liever gezegd op je gemak rond te kijken en te genieten van tal van mooie tuinen."

"Zo'n 24 jaar geleden was ik met mijn man op vakantie in Engeland waar we een aankondiging zagen voor een 'Open Garden Day", begint Loes haar verhaal. "Daar zijn we naartoe gegaan en het bleek echt ontzettend leuk om een kijkje te nemen in andermans tuinen." Terug in Nederland bleef Loes hier met een positief gevoel aan terugdenken en aangezien er in Nijmegen nog niets soortgelijks was, besloot ze een paar jaar later om de stoute schoenen aan te trekken en dan zelf maar iets op poten te zetten. "En dat eerste jaar deden er al meteen negen tuinen mee."
Na afloop kopte de Gelderlander: 'Tuinendag schreeuwt om herhaling'. "En daar hebben we gehoor aan gegeven." Aangezien dit toch best wat werk bleek, betrok Loes Henny - die bij de eerste editie haar tuin had opengesteld - bij de organisatie en sindsdien vormt het enthousiaste tweetal de drijvende kracht achter dit evenement dat elk jaar op de tweede zaterdag van juni plaatsvindt. Henny: "En in de jubileumjaren, zoals dit jaar, zelfs op zaterdag én zondag zodat nog meer mensen de tuinen kunnen bezoeken."
Het aantal deelnemers is in de loop der jaren flink gegroeid. Kon je in het eerste jaar nog een rondje langs alle deelnemende tuinen maken, met 44 (waaronder zeven in Lent) is het aantal daarvoor inmiddels echt te groot geworden. "Vandaar dat we elk jaar een boekje laten drukken met daarin alle deelnemende tuinen in de gemeente Nijmegen zodat mensen van tevoren een route kunnen uitstippelen. Iets wat we mede kunnen doen dankzij de sponsoring door Intratuin Malden."


De Open Dag Nijmeegse Stadstuinen is volgens Loes een dag - of zoals dit jaar twee dagen - om te genieten van alle mooie tuinen en vooral ook inspiratie op te doen. "Deelnemers vinden het ook bijzonder om dat stukje van zichzelf voor even te kunnen delen met anderen en doen er alles aan om hun tuinen er op hun mooist uit te laten zien die dagen. Ik kan dan ook iedereen aanraden om te komen kijken en genieten."

De Open Dag Nijmeegse Stadstuinen is 9 en 10 juni van 10.00 tot 17.00 uur. Het boekje met daarin de deelnemende tuinen is voor 3 euro verkrijgbaar bij Intratuin Malden, VVV Rijk van Nijmegen, Dekker v.d. Vegt en Geknipt voor uw tuin in Lent. Meer info: nijmeegsestadstuinen.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden