Lezing 'Too Many People?'

Nijmegen - We moeten het taboe doorbreken rond overbevolking, stelt de Australische ethicus Peter Singer. "Dat is de enige manier om honger de wereld uit te helpen en klimaatveranderingen tegen te gaan. Regeringen en non-profit organisaties zouden overbevolking mee moeten nemen als ze bepalen welke acties tegen honger of klimaatverandering ethisch gerechtvaardigd zijn." In zijn lezing 'Too Many People?' zet Singer maandag 18 juni zijn ideeën uit over het beperken van de bevolkingsgroei. De lezing is in Stadsschouwburg Nijmegen aan het Keizer Karelplein van 19.30 tot 21.30 uur. De voertaal is Engels. Entree 5 euro. Medewerkers RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en PV Radboud-leden gratis.

'Beperken van de bevolkingsgroei zou beter zijn voor arme en overbevolkte gebieden. Niet alleen voor inwoners, maar ook voor de biodiversiteit en ook voor het aanpakken van de klimaatverandering. Maar als witte westerlingen Afrikaanse, Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen gaan vertellen hoeveel kinderen er geboren mogen worden dan neigt dit al snel naar racisme en kolonialisme', vindt Singer. Toch vindt hij het belangrijk om het taboe te doorbreken en bevolkingsbeperking bespreekbaar te maken. "Dat er een taboe is onder wetenschappers en politici betekent niet dat we ons geen zorgen hoeven te maken over bevolkingsgroei."

Peter Singer is ethicus en hoogleraar Biotethics aan Princeton University en emeritus hoogleraar aan de University of Melbourne. Hij werd bekend met zijn boek 'Animal Liberation' over dierenethiek en is de oprichter van de anti-armoede organisatie The Life You Can Save.

www.ru.nl/rr/toomanypeople