Grootste Jonge Democraten congres ooit in Nijmegen

Nijmegen - Aankomend weekend stroomt het centrum van Nijmegen vol met jonge D66'ers. De Jonge Democraten, de onafhankelijke jongerenorganisatie gelieerd aan D66, organiseren namelijk hun landelijke congres in de Stevenskerk. Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 juni komt de Algemene Ledenvergadering jongerenpartij bij elkaar om een nieuw bestuur te kiezen en politieke voorstellen te behandelen.

Tijdens het congres komen Jonge Democraten uit heel Nederland samen. Met meer dan 250 bezoekers zal dit het grootste congres van de Jonge Democraten ooit zijn. De lokale afdeling, Jonge Democraten Arnhem-Nijmegen, is dan ook trots. "Wij zijn heel blij dat het is gelukt het landelijke congres naar Nijmegen te halen", aldus voorzitter Wimer Heemskerk. "Voor ons is dit de kers op de taart van een fantastisch politiek jaar."

Op dit congres wordt onder andere het nieuwe landelijk bestuur van de Jonge Democraten verkozen. Hiervoor hebben ook twee leden van de lokale afdeling zich kandidaat gesteld, namelijk Marten Porte voor Bestuurslid Politiek & Internationaal en Cyriel van Vugt voor Bestuurslid Organisatie & Scholing. Voor hen is het extra bijzonder dat het congres in Nijmegen plaatsvindt. Naast de bestuursverkiezingen worden politieke voorstellen behandeld. Zo wordt er gestemd over voorstellen met betrekking tot kernenergie, nepnieuwsbestrijding en dividendbelasting. Daarnaast wordt er met Nijmeegs Tweede Kamerlid Rob Jetten gesproken over de toekomst van democratische vernieuwing en wordt er gedebatteerd over pensioenhervormingen.

Ook is er een feest. "Naast alle politieke inhoud moet er ook ruimte zijn voor gezelligheid", legt Heemskerk uit. "Het is heel leuk om vrijzinnige jongeren uit de rest van Nederland te ontmoeten. Dan moet er wel ruimte zijn om hen ook te leren kennen." Het congres is openbaar toegankelijk, voor zowel leden als geïnteresseerden.