Voorlichting over erfelijk hoog cholesterol

Nijmegen - Meer willen weten over erfelijk hoog cholesterol? Komen hart- en vaatziekten in de familie veel voor en vaak al op jonge leeftijd? Het hart- en vaatcentrum van het Radboudumc in Nijmegen verzorgt vrijdag 22 juni een informatiemiddag over de erfelijke aandoening Familiaire Hypercholesterolemie (FH). FH treft 1 op de 250 mensen met erfelijk hoog cholesterol, bij wie door een DNA afwijking het 'slecht' cholesterol onvoldoende opgeruimd wordt en vaten eerder kunnen dichtslibben.

Op tijd testen en behandelen is van levensbelang. 'Bescherm je ErFHgoed' is dan ook de titel van de bijeenkomst, die onderdeel uitmaakt van een landelijke FH TOUR, georganiseerd door de Stichting LEEFH.

Tijdens de bijeenkomst krijgen deelnemers informatie van internist Niels Riksen over erfelijk hoog cholesterol, het vaststellen van FH en hoe FH te behandelen en wat het Radboudumc hierin kan betekenen. Internist Joost Rutten gaat in op het belang van wel of niet testen op FH, hoe je met FH kunt omgaan en hulp bij het informeren van familie. Verder worden er praktische (lifestyle) tips gedeeld en vragen van deelnemers beantwoord.

Voor en na het officiële programma is er de mogelijkheid om cholesterolwaarden te laten prikken via een bloedtest. Patiëntenorganisatie Harteraad is aanwezig om vragen over hart- en vaataandoeningen te beantwoorden en informatie te verstrekken over hoe hiermee om te gaan. Iedere deelnemer ontvangt de nieuwe uitgave van het magazine 'Bescherm JezelFH' van de Stichting LEEFH en een gesprekskaart om informatie met de familie te delen.

De informatiemiddag begint om 15.00 uur in de Tuinzaal van het Radboudumc (looproute 706) . Aanmelden voor deze bijeenkomst kan tot en met 20 juni door een email te sturen naar www.radboudumc.nl/FHinfodag. Er is plaats voor maximaal 150 personen.

Meer berichten