Vluchtelingen bieden koffie aan op busstations

Nijmegen - Op Wereldvluchtelingendag woensdag 20 juni bieden vluchtelingen op busstations van Connexxion koffie aan aan Nederlanders om met hen in gesprek te gaan. In Nijmegen, Hilversum, Haarlem, Alkmaar, Arnhem, Hoeksche Waard en Eindhoven delen vluchtelingen met koffietanks op de rug kopjes koffie uit aan voorbijgangers. Dit vormt een start van de samenwerking die VluchtelingenWerk Nederland en Connexxion zijn aangegaan om vluchtelingen sneller te laten integreren in de samenleving. VluchtelingenWerk noemt het uniek dat een vervoerder zich zo inzet om vluchtelingen en Nederlanders in contact te brengen en daarmee vluchtelingen een steuntje in de rug geeft op weg naar een nieuwe toekomst.

“Vluchtelingen willen graag nieuwe mensen ontmoeten. Het gevoel krijgen van 'erbij horen' draagt bij aan een goede start en snellere integratie in Nederland”, zegt Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk Nederland. “Connexxion biedt ons de kans om onze actie ‘Bakkie doen?’ landelijk te organiseren. Nederlanders met allerlei achtergronden maken gebruik van het openbaar vervoer, dé plek bij uitstek om tijdens het wachten eens echt contact te maken met iemand die je ergens anders misschien wel nooit zou tegenkomen.”

Verbinding

“Wij zijn blij met de samenwerking met VluchtelingenWerk Nederland omdat wij geloven dat mobiliteit essentieel is in ieders leven”, aldus Eric van Eijndhoven, directeur OV bij Connexxion. “Mobiliteit verbindt je met de wereld om je heen, de actie ‘Bakkie doen’ verbindt ook. Reizigers met elkaar maar ook met onze medewerkers, iets wat we erg belangrijk vinden omdat we midden in de samenleving staan. De komende jaren kunnen we bovendien veel goede chauffeurs gebruiken. Een mooi voorbeeld daarvan is het verhaal van Charles.”

Praatje maken

Charles vluchtte uit Nigeria en woont en werkt als buschauffeur bij Connexxion. “Ik houd ervan een praatje te maken met de mensen. In de bus is daar niet altijd heel veel tijd voor, daarom kijk ik uit naar 20 juni. Hopelijk komen veel mensen een bakkie doen.” Connexxion hielp Charles aan een opleiding plus baan en verkent met VluchtelingenWerk de mogelijkheden om (veel) meer vluchtelingen op te gaan leiden als buschauffeur. VluchtelingenWerk noemt die inzet en betrokkenheid “ontzettend waardevol om vluchtelingen een goede start te geven.”

Meer berichten