Stadsmeubilair uit afgedankte elektronische apparatuur

Nijmegen - Inwoners van Nijmegen kunnen binnenkort plaatsnemen op stadsbanken, gemaakt uit de behuizing van afgedankte elektronische apparatuur. De zogeheten circulaire stadsbanken, met de naam Eco-Lounge, zijn het resultaat van één van de projecten van de Challenge Circulaire Economie van Stichting Green Capital Challenges. Het eerste exemplaar wordt donderdag 21 juni door wethouder Bert Velthuis geplaatst nabij het Bezoekers Paviljoen van Nijmegen Green Capital.

Leerlingen van Basisschool De Klokkenberg in Nijmegen zamelden vanaf 1 februari afgedankt elektronische apparatuur in. Deze actie vond plaats in samenwerking met Dar, Stichting de Bastei en Recycleorganisatie Wecycle. Kunststof onderdelen van de apparatuur worden gebruikt om nieuwe stadsbanken te maken naar een ontwerp van circulair ontwerper Hugo van der Kallen. In de loop van 2018 worden in totaal tien Eco-lounges geplaatst, onder meer aan de Waalkade.

"Iedereen heeft oude elektronische apparatuur in huis", zegt ontwerper Hugo van der Kallen. "Wij zijn op zoek gegaan naar die materialen die iedereen in een la of op zolder heeft liggen en kwamen uit bij de behuizing van computers en mobieltjes. Het goud en zilver uit deze producten wordt steeds vaker hergebruikt. Maar wij wilden juist van de behuizing een hip en aansprekend product maken. Het gaat er ons om juist van het 'waardeloze' weer iets waardevols te maken."

Het team van de Green Challenge Circulaire Economie wil, door van deze ogenschijnlijk waardeloze afvalstroom weer nieuwe producten te maken, laten zien dat afval niet bestaat. "Bewustwording is belangrijk om circulaire economie op gang te brengen. Mensen moeten beseffen dat het scheiden van grondstofstromen iets oplevert. Door te laten zien wat voor prachtige producten er weer gemaakt kunnen worden van 'waardeloos' materiaal, hopen wij dat te bereiken", zegt Yvonne Keijzers, aanjager van de Challenge Circulaire Economie.

Meer berichten