Foto:
Krulletjes

Nimweegs poekele

Het Valkhofpark had de rust van historie verruild voor de drukte van levendig theater. Een bont gezelschap uitnodigende artiesten vermaakte het aandachtige publiek. "Kom jij hier ienspieraosie suke?" Een fluisterde, breed lachende vrouw pakte me amicaal bij de arm. "Leuk! Dan lup ik een endje met je mee." Ze had alle attracties al bekeken. "Gesellig toch? Je bint allenig, sag ik." Blijkbaar had ze mij al een tijdje gevolgd. Ze ging er blindelings van uit dat ik haar gezelschap waardeerde. "Ofer het Valkhof hè jij foaker wa gesrefe feur de Soap. Oek liedjes. Heb ik d'r thuus een cd fan. Die ken ik uut de kop." Ze maakte aanstalten om te gaan zingen, maar een uitbundige artiest verhinderde dat. Hij kreeg haar volle aandacht te pakken, waardoor ik ongemerkt kon wegglippen.

Ondanks de drukte probeerde ik in te schatten, waar de nieuwe Donjon gepland was. Die zou het rustige park en het aangezicht van de stad totaal veranderen. De historische kapel zou moeten passen bij de kolossale toren. Vanaf Lent zou dit een boeiende wijziging van het stadssilhouet opleveren. Maar het park zou er zijn huidige functie door verliezen.

"Stao je híér te drome?", bracht me terug in de drukte van theater. "Seker ofer da ouwe kasteel? Da ken ik fan plaotjes. Was hertstikke fraoi. Muir folleges mien mot je da hier nie terugbouwe."
Uitgebreid begon ze de voor- en nadelen te noemen. Haar gezellige stem groeide in volume en binnen korte tijd stond er een groepje om ons heen. Ze bleek een geboren vertelster. In keurig Nederlands probeerde ze heden en verleden van Nijmegen met kennis van zaken te verbinden. Voorzichtig probeerde ik weg te schuiven. Met 'hij weet er nog veel meer van' voorkwam ze dat. Maar haar vertelzucht gaf mij even later een nieuwe kans.

Later zag ik haar tussen het publiek bij andere verrassende optredens. Steeds kon ik haar ontlopen. Tevreden verliet ik het park. "Bin jij oek met de fiets?" galmde het plotseling van een afstand. Ik kon niet wegduiken."Herstikke leuk. Rij ik gesellig met je mee nuir huus. Onderweg nog effe lekker Nimweegs poekele."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden