Onthulling plaquette 'De Oversteek'

Nijmegen - Burgemeester Hubert Bruls heeft dinsdag 3 juli op de brug De Oversteek de plaquette 'De Oversteek' onthuld en daarna, samen met zo'n 80 personen, meegelopen met de Sunset March.

Plaquette 'De Oversteek' herinnert aan de plek waar Amerikaanse militairen op 20 september 1944 de Waal overstaken tijdens operatie 'Market Garden'. Dit luidde de bevrijding van Nijmegen in. Het monument bevond zich op het terrein van CP Kelco, gelegen aan de Winselingsweg in Nijmegen. Na de brand bij dit bedrijf werd de plaquette veilig opgeslagen en heeft nu een plek óp De Oversteek. Aan de overkant van de Waal staat op de Oosterhoutsedijk het eerder geplaatste Waaloversteek-monument, waarmee de militairen die bij de operatie omkwamen worden geëerd.

Er staan 48 paren lichtmasten op de brug De Oversteek. Rond het tijdstip van zonsondergang worden deze lichtmasten, paar voor paar, na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars. Iedere avond, als het eerste paar lichtmasten wordt ontstoken, loopt een veteraan de Sunset March mee in het tempo waarin de lichten aangaan. De Sunset March is sinds 19 oktober 2014 een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland.

Met dit initiatief willen de veteranen niet alleen herdenken welk offer de Amerikaanse militairen hier ver van huis hebben gebracht voor de vrijheid van het Nederlandse volk. Zij willen hiermee vooral ook een zichtbare brug slaan naar alle veteranen die in missies over de hele wereld hebben bijgedragen en nog steeds bijdragen aan vrede en vrijheid. Meer info: www.sunsetmarch.nl.

(Foto's: Eric van Haalen)

Meer berichten