Bert van der Lans is ontzettend trots op het 70e Vierdaagsekruisje dat hij vorig jaar in ontvangst mocht nemen. Hij hoopt dit jaar voor de 71e te gaan. (Foto: Maaike van Helmond)
Bert van der Lans is ontzettend trots op het 70e Vierdaagsekruisje dat hij vorig jaar in ontvangst mocht nemen. Hij hoopt dit jaar voor de 71e te gaan. (Foto: Maaike van Helmond) (Foto: )

Recordhouder Bert van der Lans aan de start?

Nijmegen - Met z'n zeventig Vierdaagsekruisjes op zak voelt het bijna vanzelfsprekend dat recordhouder Bert van der Lans (86) ook dit jaar weer 'gewoon' aan de start verschijnt. Een gegeven waar hij ook zelf van uitging toen hij zich inschreef voor het Nijmeegse wandelevenement. "Maar toen begon het gedonder. Hielspoor, een niersteen en als gevolg een conditie van nul." Het blijft dus tot het laatste moment spannend of hij zijn record weer kan prolongeren.

"Het hoofd wil wel, nu het lichaam nog", vertelt Van der Lans. "Maar als het ook maar een beetje gaat, sta ik aan de start. De uroloog heeft mij in ieder geval al groen licht gegeven. Het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan. Iedereen om mij heen verklaart mij voor gek, 'zeventig is toch een mooi aantal om te stoppen', zeggen ze. Maar waarom zou ik stoppen bij zeventig als ik nog gewoon door kan? De Vierdaagse is een deel van mijn leven. Toegeven dat dat niet meer zou gaan, wordt heel moeilijk voor mij."

De drive om te starten is er dus zeker, maar de recordhouder is zich er wel van bewust dat hij, mocht hij deelnemen, wel een stapje terug moet doen. "Mijn conditie is nul, dus ik zal wat minder snel lopen dan normaal. Streven is om de eerste drie uur toch nog vijftien kilometer af te leggen, dan kan ik daarna uitgebreid rusten en heb ik nog meer dan genoeg tijd voor de tweede helft." Dat is ook precies waar hij zich op heeft gefocust tijdens de twee trainingsrondjes die hij tot nu toe heeft kunnen lopen. "Ik wilde het drie uur achter elkaar volhouden en dus ongeveer die vijftien kilometer afleggen. Iets wat mij de laatste keer gelukkig is gelukt. Ik geef het 75 procent kans dat ik aan de start verschijn."
Uiteraard baalt Van der Lans van zijn lichamelijke mankementjes, maar hij realiseert zich meteen dat hij nog steeds niet mag klagen. "Er zijn mensen die het veel zwaarder hebben dan ik, ook tijdens de Vierdaagse. Ik heb het geluk dat ik zeventig keer in volle gezondheid aan de start ben verschenen - dat ene jaar dat de Vierdaagse werd afgelast niet meegerekend - en nu zit het even wat tegen." Gelukkig heeft hij een zeer goede achterban die ook dit jaar weer trouw voor hem klaar zal staan - hoewel bezorgd om zijn deelname - mocht hij lopen. "Mijn vrouw Ria zorgt er op het thuisfront voor dat alles op rolletjes verloopt en vrijdags staat ze me op de tribune op te wachten. Geweldig hoe zij me al die jaren al steunt."

Het zien van zijn vrouw, die vrijdag op de eretribune, is ook iets waar Van der Lans naar uitkijkt. Net als de ontmoeting met Henny Sackers die dit jaar voor het eerst in functie is als marsleider. "En dat is ook de volgorde. Ik begroet eerst mijn vrouw, daarna Henny, die ik inmiddels ook al jaren ken, gevolgd door de burgemeester. En dan via de tribune aan de overkant van de straat richting finish. Mocht ik het allemaal halen, dan zal het dit jaar ongetwijfeld als een nog grotere overwinning voelen dan anders." We gaan er dus met z'n allen voor duimen dat hij er weer gewoon bij is dit jaar.

(Tekst: Maaike van Helmond)

Meer berichten