Portaal renoveert 'Waalkazerne'

Nijmegen - Bewoners van de 'Waalkazerne' hebben van woningcorporatie Portaal bericht gehad dat de renovatie in hun buurtje doorgaat. "Een ruime meerderheid van 79% van de bewoners stemde in met de renovatie. Na de zomer worden de historische woningen in het centrum van Nijmegen verbeterd. Dit betekent onder meer dat tocht- en koudeklachten worden opgelost en dat de woningen een stuk energiezuiniger worden", aldus Portaal.

De Waalkazerne is een woonwijk midden in het centrum van Nijmegen. Het bestaat uit 79 beneden- en bovenwoningen die opgeleverd zijn in 1924 en 1925. Daarmee behoort deze wijk, samen met het Willemskwartier, tot het oudste bezit van Portaal in Nijmegen. Aan de Oude Haven, bij het Papengas, stond de Papengaskazerne, vanaf 1892 Waalkazerne genoemd. Na de Eerste Wereldoorlog werd dit terrein van de voormalige klooster en kazerne bestemd voor sociale woningbouw: de eerste stadsvernieuwing in Oud-Nijmegen.

Johan Noppe, manager Portaal Nijmegen: "In de loop van de tijd hebben we deze woningen steeds aangepast, maar met de aankomende renovatie maken we een grote stap. Met energielabel A voldoen ze straks aan de eisen van de huidige tijd. Door deze woningen nu goed te isoleren, kunnen we later eenvoudiger overstappen naar een andere warmtevoorziening." Portaal houdt zo in iedere wijk rekening met de Warmtevisie 'Nijmegen Aardgasvrij' van de gemeente Nijmegen, om uiteindelijk alle woningen van het gas af te brengen.

Het project bestaat uit een combinatie van werkzaamheden aan de buitenkant en aan de binnenkant van de woning. Het gaat om 'gewoon onderhoud' zoals de vervanging van badkamer, toilet en keuken na de vastgestelde gebruikstijd. Daarnaast neemt de woningcorporatie energetische (isolatie-)maatregelen om het wooncomfort te verbeteren en de woningen van energielabel C of D te verbeteren naar energielabel A. "Na het aanbrengen van isolerende maatregelen aan het dak, spouwmuren en beglazing zal de woning een stuk energiezuiniger zijn. Ook zorgt de aannemer ervoor dat de woningen worden verbeterd voor wat betreft de brandveiligheid, ventilatie, inbraakveiligheid, houtrot en de groepenkasten in de meterkasten." Het gaat om woningen aan de Bottelstraat, Kloosterhof, Kloosterstraat, Kloosterstraat, Observantenstraat, Oude Havenstraat en Papengas.

Klankbordgroep

Bij de voorbereiding van de plannen zijn veel partijen betrokken. De bewoners hebben zich vertegenwoordigd in een klankbordgroep. Met deze klankbordgroep voert Portaal regelmatig overleg. Ook tijdens de uitvoering van het project blijft de woningcorporatie in gesprek met de bewoners.

Inmiddels loopt de wettelijke bezwaartermijn van acht weken. Portaal verwacht begin september een definitieve uitkomst te hebben. Vervolgens starten de werkzaamheden nog diezelfde maand. Uiteindelijk moet het project voorjaar 2019 klaar zijn.

www.portaal.nl

Meer berichten