Henny Sackers gaat dit jaar voor het eerst de Vierdaagse meemaken in zijn nieuwe rol als marsleider. (Foto: Maaike van Helmond)
Henny Sackers gaat dit jaar voor het eerst de Vierdaagse meemaken in zijn nieuwe rol als marsleider. (Foto: Maaike van Helmond) (Foto: )

Marsleider Vierdaagse: 'Het is zo speciaal!'

Nijmegen  - Waarom sleutelen aan een evenement dat eigenlijk al perfect in elkaar zit? Dat was het uitgangspunt van Henny Sackers toen hij na de Vierdaagse van 2017 het stokje overnam van de vorige marsleider, Johan Willemstein. "Er is dit jaar ook daadwerkelijk niet heel veel anders dan voorgaande jaren, op wat kleine puntjes na en dat ben ik in de komende jaren ook niet van plan. Never change a winning team!"

Dat betekent overigens niet dat Henny het afgelopen jaar lekker onderuit kon gaan zitten. Integendeel zelfs. "Er komt zo ontzettend veel bij kijken om een evenement als de Vierdaagse tot in de puntjes te regelen. Ik wist van tevoren dat het intensief zou zijn, maar er is zelfs nog meer tijd in gaan zitten dan verwacht." En dat terwijl hij zijn taak als marsleider combineert met zijn baan als hoogleraar Sanctierecht aan de Radboud Universiteit en zijn gezin. "Een hele uitdaging, maar ik heb het er graag voor over, want het is ontzettend leuk om te doen."

Henny is zich ervan bewust dat sommige mensen hem zullen tegenspreken als hij zegt geen grootse veranderingen te hebben doorgevoerd. "Ik heb er immers wel voor gekozen om het inschrijfgeld te verhogen en ik snap dat dit een aantal mensen, vooral diegenen met een wat beperkter budget, tegen de borst stuit. Maar dit was helaas noodzakelijk om het evenement financieel gezond te houden. Ik wil immers niet degene zijn die verantwoordelijk is voor een faillissement van de Vierdaagse", voegt hij lachend toe.
Waar Henny het meeste naar uitkijkt, nu hij dit jaar voor het eerst als marsleider de Vierdaagse meemaakt? "Naar het biertje op vrijdagavond, als we met z'n allen hopelijk kunnen proosten op weer een bijzonder geslaagde editie." Maar eigenlijk vindt hij dat de hele week een feestje moet zijn. "Dat is ook precies waarom we er al vanaf eind augustus met het hele team zo hard voor werken om alles tot in de puntjes te regelen, zodat ook wijzelf een leuke week kunnen hebben." Iets wat hij iedereen toewenst: het team, maar ook de feestvierders en de lopers. "De rol van loper ken ik maar al te goed doordat ik zelf 25 keer de Vierdaagse heb gelopen." Wat hij vervolgens verving door 22 jaar geleden al als vrijwilliger voor de Vierdaagse aan de slag te gaan. Alle vlakken van het evenement zijn hem dus wel bekend. "En dat ik dan ook nog eens de eerste echt Nijmeegse marsleider ben - zonder militaire achtergrond - maakt het voor mij alleen nog maar extra bijzonder."

Want geboren en getogen in Nijmegen geniet Henny al zijn hele leven van de Vierdaagse. "Het is zoiets speciaals. Het lijkt wel of heel Nijmegen die week ineens veel vrolijker en toegankelijker is dan normaal. Zo zou de stad eigenlijk het hele jaar moeten aanvoelen. Maar niet alleen Nijmegen zelf, want de hele regio doet mee. Iedereen is enthousiast en gastvrij en daar mogen we met z'n allen best heel erg trots op zijn."
En dan na deze editie meteen weer aan de slag voor volgend jaar? "Nee, eerst even heerlijk op vakantie. Daarna beginnen we weer van voor af aan..."

(Tekst Maaike van Helmond)

Meer berichten