CWZ ontvangt roze lintje voor borstkankerzorg

Nijmegen - Borstkanker Vereniging Nederland (BVN) heeft CWZ Nijmegen weer het roze lintje gegeven. Dit krijgen ziekenhuizen die voldoen aan criteria voor patiëntgerichte borstkankerzorg. "Jullie geven de beste zorg die er te geven is en zijn continu bezig om de zorg te verbeteren. Welverdiend, deze onderscheiding!", aldus Mario Peters van de BVN die het lintje overhandigde aan het mammateam. Sinds de invoering van het roze lintje in 2010 heeft CWZ het elk jaar ontvangen.

Het lintje is een onafhankelijke erkenning voor de kwaliteit van de borstkankerzorg. Ieder jaar scherpt de BVN de criteria aan waarbij de ervaringen van patiënten worden gecombineerd met informatie over het zorgaanbod van ziekenhuizen. Rebecca Berry, verpleegkundig specialist mammacare, is blij met het lintje. "Het is een blijk van waardering van de patiënten. We doen er veel aan om ons te blijven ontwikkelen. Een belangrijk punt is dat we patiënten een veilig gevoel kunnen geven. We doen het ten slotte voor hen."

Samen beslissen

Een thema waaraan BVN voor het tweede jaar op rij veel gewicht toekent, is Samen Beslissen. Dit betekent dat de patiënt samen met de arts beslist welke zorg het beste bij hem of haar past. Rebecca: "BVN legt veel nadruk op Samen Beslissen, omdat bij borstkanker in veel gevallen meerdere behandelingen mogelijk zijn. De keuze voor een behandeling (of het achterwege laten ervan) hangt nauw samen met wat een patiënt belangrijk vindt in haar (of zijn) leven. De ruimte en aandacht krijgen om dát te inventariseren en voor het voetlicht te brengen, is de kern van Samen Beslissen. Uitgangspunt daarbij is: de arts is de expert van ziekte en behandeling, de patiënt is de expert van zijn leven."

De patiënt meer regie

Een van de hulpmiddelen hierbij zijn gesprekstips. Deze helpen patiënten om zich goed voor te bereiden op het consult. In de campagne 'Drie goede vragen' maakt CWZ patiënten bewust van de rol die ze hier zelf in hebben. Binnenkort start daarnaast de digitale keuzehulp. Daarmee kunnen patiënten weloverwogen keuzes maken over de behandeling die ze willen ondergaan. Dit gaat patiënten helpen bij het goed geïnformeerd zijn en het houden van de regie.

Persoonlijke zorg

Met jaarlijks ongeveer 300 nieuwe borstkankerpatiënten behoort de mammapolikliniek van CWZ tot één van de grootste van Oost-Nederland. Alle behandelend medisch- en verpleegkundig specialisten werken er nauw samen zodat de volledige zorg voor borstkankerpatiënten binnen het team geregeld is. Ook heeft elke patiënt een vast aanspreekpunt. Het doel is persoonlijke zorg op maat te geven.

Meer berichten