Moniek en haar maatje Wim kletsen en lachen heel wat af samen. (Foto: Maaike van Helmond)
Moniek en haar maatje Wim kletsen en lachen heel wat af samen. (Foto: Maaike van Helmond) (Foto: )

Club Goud brengt generaties samen

Nijmegen - "Het mooie van het contact tussen ouderen en jongeren is dat dit twee kanten opwerkt. Als jongere draag je er zo aan bij dat de oudere midden in de maatschappij blijft staan en andersom leer je er ontzettend veel van." Dat is een van de redenen waarom projectleider Moniek van Daal zich vol enthousiasme inzet voor 'haar' Club Goud. "Daarnaast ontstaan er ook gewoon heel veel bijzondere vriendschappen door."

 Zelf doet Moniek al jaren vrijwilligerswerk, waarvan de laatste acht jaar ook als maatje van ouderen. "Heel leuk om te doen en ik merkte dat de mensen daar ook echt behoefte aan hebben. Even dat praatje, even dat gezelschap..." Zo ontmoette zij drie jaar geleden ook de 100-jarige Wim. "Sindsdien ga ik wekelijks bij hem op bezoek en zijn we goede vrienden geworden." "Ik kijk echt uit naar de momenten dat Moniek komt", vertelt Wim. "Anders zit ik hier ook maar zo te zitten. Gelukkig komt mijn familie ook vaak, maar die kunnen er natuurlijk niet altijd zijn. Daarom vind ik die bezoekjes van Moniek ook zo belangrijk. We kletsen heel wat af samen."
"En Wim is niet de enige die het leuk vindt om extra bezoek te ontvangen", gaat Moniek verder. "Ik vond het danook jammer dat niet veel meer jongeren dit soort vrijwilligerswerk doen."

Twee jaar geleden wilde ze hier toch echt iets meer mee gaan doen. "Maar hoe breng je generaties samen?" Club Goud bleek het antwoord. "Hiermee organiseren we in samenwerking met filmhuizen, festivals en andere lokale organisaties bijzondere activiteiten om verschillende generaties samen te brengen en daarnaast brengen we vrijwilligers die het leuk vinden om op bezoek te gaan in contact met ouderen die graag vaker bezoek zouden krijgen."

Leden
Inmiddels hebben zich zo al ongeveer 75 vrijwilligers bij Club Goud aangesloten. "Maar dat mogen er natuurlijk nog veel meer worden. Jongere is hierin overigens een heel ruim begrip, want eigenlijk is iedereen die wil helpen welkom als vrijwilliger. Bovendien kun je er zo veel tijd insteken als je zelf wilt en daardoor is het ook geschikt voor mensen met een drukke agenda. De ene vrijwilliger helpt één keer bij een activiteit, de andere brengt als maatje regelmatig een bezoekje aan zijn of haar gekoppelde oudere."

Gouden vriendschap
"Heel veel ouderen vinden het leuk om jongeren te ontmoeten", vertelt Wim. "Natuurlijk vind ik het leuk om over vroeger te vertellen, maar ik hoor ook graag waar Moniek allemaal mee bezig is of waar ze mee zit."
Moniek knikt beamend: "Voor mij is het bijzonder om zo'n vriendschap te hebben en daarnaast ook een steentje bij te kunnen dragen. Ik hoop dat ik met Club Goud heel veel anderen kan motiveren om hetzelfde te doen. Niet alleen omdat je zo iets goeds doet voor een ander, maar ook omdat je er zelf heel veel voor terugkrijgt: mooie verhalen over vroeger, iemand om om raad te vragen, een bijzondere vriendschap..."

Wil jij ook je steentje bijdragen?
Kijk dan op www.clubgoud.com 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden