Koffiekan terug in binnenstad

Nijmegen - De bekende Koffiekan van Klaas Gubbels komt terug in de Nijmeegse binnenstad. Het kunstwerk wordt geplaatst op een hoge wand aan de Arsenaalplaats. Het kunstwerk wordt woensdag 22 augustus om 16.00 uur onthuld door wethouder Monique Esselbrugge. Het kunstwerk is een initiatief van boekhandel Dekker v.d.Vegt en werkgroep Literaire Bakens. De gemeente wordt eigenaar van het kunstwerk.

De Koffiekan was een bekende verschijning in de Nijmeegse binnenstad. In opdracht van de gemeente Nijmegen realiseerde Klaas Gubbels in 1991 een kunstwerk tegen een blinde gevel aan de Doddendaal / Kroonstraat in Nijmegen. Het ging om een rode koffiepot op een witte gevel, gecombineerd met een citaat van K. Schippers: 'Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is.' In 2006 verdween het kunstwerk omdat er op de Kroonstraat een nieuw pand tegen deze gevel gebouwd werd.

Gubbels heeft een nieuw kunstwerk bedacht en ontworpen voor de nieuwe plek aan de Arsenaalplaats. Waar voorheen de pot op de (gladde) gevel geschilderd werd, wordt nu de koffiepot uit een lasergesneden staalplaat vervaardigd en met afstandhouders tegen de muur geplaatst. Op die manier ontstaat als het ware 'diepte' en beweging. De tekst van het gedicht van K. Schippers wordt volledig op de koffiepot geplaatst, en niet zoals bij het oude werk deels op de gevel en deels op de pot. Ook wil Gubbels de tuit van de koffiekan de andere kant op laten wijzen en wordt de kleur rood wat lichter en feller. Dit omdat de gevel van de beoogde nieuwe locatie rond loopt en gemaakt is van een donkere baksteen.

Het terugbrengen van Klaas Gubbels' Koffiekan maakt deel uit van de transformatieaanpak van de binnenstad. In dit programma werken de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland werken aan de Binnenstad van de Toekomst. Zo zijn er eerder al kunstuitingen in de Bloemerstraat en Hertogstraat geplaatst. Ook wordt de geschiedenis van de Lange en Stikke Hezelstraat zichtbaarder gemaakt en de openbare ruimte opgeknapt.

Meer berichten