Foto:
In gesprek met de burgemeester

Naturalisatieceremonie: plechtige en ook een vrolijke bijeenkomst

Aankomende week vindt in het stadhuis een naturalisatieceremonie plaats. Een aantal mensen verkrijgt dan het Nederlanderschap. Burgemeester Bruls spreekt dan de nieuwe Nederlanders toe. Hij legt de betekenis uit van deze ceremonie.

Kunt u uitleggen wat zo'n bijeenkomst inhoudt?
Dit is een bijeenkomst die voor mensen die Nederlander willen worden de laatste stap is. Zij hebben cursus gehad en kunnen nu Nederlander worden. We houden deze bijeenkomst zo'n vijf tot zes keer per jaar en telkens naturaliseren we dan zo'n 25-30 mensen vanuit de hele wereld. De mensen leggen een verklaring van verbondenheid af, waarin ze beloven alle vrijheden en rechten maar ook alle plichten die bij het Nederlanderschap horen, te respecteren en vervullen. Na deze verklaring krijgen de mensen van mij een bewijs van Nederlanderschap. Het is steeds een plechtige maar vaak ook een vrolijke bijeenkomst, waarbij de mensen bijvoorbeeld ook hun familieleden mogen meenemen. Na afloop zijn ze formeel Nederlander. En ook al weten mensen vooraf dat ze Nederlander zullen zij na de ceremonie, toch zijn de reactie vaak hartverwarmend.
Hecht u veel waarde aan deze bijeenkomsten?
Ja. Het is niet niks om een nieuwe nationaliteit aan te nemen, dus enige aandacht daarvoor is wel op zijn plaats vind ik. Het zijn vaak compleet van elkaar verschillende mensen die deelnemen, qua afkomst en leeftijd, en ze zijn ook altijd vanwege totaal verschillende redenen hier terecht gekomen. Sommigen wonen al langer in Nijmegen en Nederland, anderen pas kort. Met het Nederlanderschap geven zij ook aan zich aan onze samenleving te willen binden en hier te willen blijven. Dat is een belangrijk signaal. Tegelijkertijd willen wij als samenleving dat iedereen zoveel mogelijk erbij hoort, op zoveel mogelijk fronten meedoet en zijn of haar rechten en plichten kent. Zo'n bijeenkomst legt daar nog eens de nadruk op. Ik roep ook altijd op om actief lid te worden van de samenleving, door te gaan stemmen, door actief te worden in buurt of wijk en ga zo maar door. Tenslotte maken we Nijmegen met zijn allen en daar horen ook de nieuwe Nederlanders bij!

Allereerst burgemeester, heeft u een goede vakantie gehad?
Ja prima, en inmiddels ben ik, zoals de meeste mensen alweer even aan het werk. Het college van burgemeester en wethouders is ook alweer bijeen geweest, dus we hebben de draad weer snel opgepakt. De naturalisatieceremonie van volgende week is daar een mooi voorbeeld van.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden