Foto:
Krulletjes

Gin geseur

De zomer heerst nog volop en inspireert tot onverwachte oplossingen. In ieder geval geeft het de rust om schaduwrijk langs de Waal te zitten met een kleinzoon. Een vaste bezigheid is dan het tellen van schepen: varen er meer boten stroom op of stroomafwaarts. Het tellen vraagt aandacht, want de trage vaart vervaagt snel de getallen. Een stapeltje steentjes brengt ons altijd de oplossing.
Maar als dan naast ons een oma met kleindochter een zitplaats vindt en de vrede luid en dialectgekleurd vervormd op een ruzietoon, dan worden we erg afgeleid. "Mag ik wat drinken?" van het meisje krijgt als antwoord: "Hè je net gehat." "Was niet zo lekker." "Had dan geliek je moel losgetrokke. Jij wou da fiese grune grei. Ik froeg nog of da te supe was. Toen dee je de bek nie los. En dan nou seike ofer durst. Je denkt toch nie …" De dreigende toon liet geen antwoord toe.
Onze botentelling was door de war geraakt. Een nieuw spelletje had mijn kleine man snel gevonden: landen noemen van de vlaggen achterop ieder schip.
"Wil jij soms freetkampioen wurde?" trok opnieuw onze aandacht. Ester graaide wat lekkers uit oma's fietstas. "Duu trug!" hielp niet. Pas na twee zakjes plakkerig drop leeg te hebben gegeten, maakte ze aanstalten.
De drop was versmolten met de verpakking. "Nou is 't sat gewist! We gaon!" besloot oma plotseling. We verwachtten een opruimen van hun afval, maar de prullenmand stond kennelijk voor hen te ver weg. "Niet goed, hè, opa. Nou komen de wespen daarop af." Hij had al heel snel gelijk. Helaas was de verzamelplaats voor wespenlekkernijen vlakbij. "Die kunnen jou ook steken, hè?" vroeg hij zorgzaam. "Net als bij oma laatst."
Hij pakte zijn fietsje. "Mij steken ze niet als ik fiets", wist hij uit ervaring. "En strakjes jou en oma ook niet meer!" Zijn helderziendheid had ik niet eerder opgemerkt. Maar hij was serieus en overtuigd. "Moeten jullie ook zo'n fiets kopen als ik heb. Met heééle kleine wieletjes. Als je dan hard trapt, kunnen die wespen je gewoon nooit bijhouden." Ook Tom Dumoulin is ooit klein begonnen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden