"Er zijn gebouwen waar je tientallen keren voorbij loopt zonder erbij stil te staan wat zich achter die gevel bevindt."
"Er zijn gebouwen waar je tientallen keren voorbij loopt zonder erbij stil te staan wat zich achter die gevel bevindt." (Foto: )
In gesprek met de burgemeester

Open Monumentendagen: 'Ontdek hoe de stad Nijmegen is gevormd'

Komende weekend zijn de Open Monumentendagen. In het hele land, dus ook in Nijmegen, gaan monumenten open voor het publiek. Burgemeester Bruls licht toe waarom hij dit een goed initiatief vindt.

Waarom deze dagen?
Sinds 1987 kennen we in Nederland de Open Monumentendagen. Dan openen de vele monumenten de deuren. Doel is monumenten beter toegankelijk te maken voor een breed publiek en te laten zien wat het inhoudt om een monument te beheren.
 

Nijmegen doet dus ook mee?
Al jaren. Nijmegenaren kunnen het komend weekend op maar liefst 54 plaatsen een monument bezoeken, oude en nieuwe. Dat varieert van kerken en begraafplaatsen tot Hollands-Duitsch Gemaal tot het archeologisch depot. Verder zijn er lezingen, rondleidingen en fietstochten langs belangwekkende plaatsen. Maar ook monumenten die wat minder bekend zijn, gaan open voor het publiek. Denk aan de proeftuin bij de Radboud Universiteit en Huize Heyendaal.
 

Welk monument spreekt u het meeste aan?
Elk monument heeft zijn eigen charme, eigen stijl en eigen achtergrond. Ik prijs me gelukkig dat Nijmegen zulke fraaie monumenten kent en dat ik dagelijks mag werken in zo'n monument. Het oude stadhuis behoort ook tot de locaties die komend weekeinde gasten gaan verwelkomen. Er is zelfs een rondleiding voor kinderen in mijn eigen werkkamer.
 

Waarom vindt u dit initiatief belangrijk?
Al deze monumenten zijn symbool van een tijdgeest en geven ons inzicht in het verleden. Sommigen zijn vele honderden jaren oud, anderen zijn jonger. Samen maken deze gebouwen onze stad tot wat hij is. Hun waarde is, zeker in de oudste stad van het land, enorm. En ik vind het een prima idee dat eenmaal per jaar al deze gebouwen niet allen van buiten, maar ook van binnen te bewonderen zijn. Zo kunnen Nijmegenaren de verhalen erachter leren kennen en zo iets meer ontdekken over hoe Nijmegen gevormd is. En de afgelopen jaren hebben bewezen dat onze inwoners dit ook willen ontdekken, want over belangstelling is niet te klagen geweest. En ik verwacht ook dit jaar weer talrijke bezoekers!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten