Foto: Geert Oldenmenger
Foto: Geert Oldenmenger

De Oversteek trekt recordaantal bezoekers

Nijmegen - De feestelijke tiende editie van Festival De Oversteek werd zondagmiddag 2 en 9 september bezocht door een recordaantal bezoekers. Ruim 1.000 mensen staken over naar groene en sfeervolle locaties aan de Waal in Nijmegen-Noord voor muziek, theater, dans, literatuur en beeldende kunst. Opvallend is dat steeds meer mensen buiten de regio Nijmegen het festival weten te vinden; dit jaar zo'n 40 procent van alle bezoekers. De elfde editie van Festival De Oversteek is op 1 en 8 september 2019.

Tijdens editie Oost afgelopen zondag waren in Iewan/De Kleine Wiel twee hoogtepunten te zien uit het rijke festivalverleden: Alex Roeka, die zijn jubileumvoorstelling 'En toen ineens' speelde, en LAVALU, die klassieke en popmuziek vermengde tot hedendaagse kamermuziek. Het internationale singer-songwritercollectief Folk Road Show speelde in Boomgaard Smitjesland letterlijk de appels uit de bomen. Gelegenheidsduo Loes Wijnbergen (Clean Pete) & Lea Kliphuis brachten evergreens uit country en roots opnieuw tot leven. Willie Darktrousers & De Splinters schudde het publiek wakker met een macabere muzikale grabbelton in de idyllische omgeving van LuilekkerLent.

Feestelijke opening

Een week geleden, op zondag 2 september, opende Festival De Oversteek tijdens editie West met een feestelijke bloemenregen van het Lentse initiatief Blossum. Wethouder Noël Vergunst en journalist Rob Jasper kregen een jubelboek met daarin tien jaar festivalgeschiedenis in woord en beeld overhandigd. Het jubelboek is online in te zien en te bestellen voor € 10,- per e-mail: info@festivaldeoversteek.nl.

Atelier TAW en Expeditie Noord

Festival De Oversteek produceerde in 2018 opnieuw veel voorstellingen van jonge kunstenaars en artiesten. Voor Atelier TAW gingen tien (groepen) makers vanaf juni aan de slag op locatie in Nijmegen-Noord: Waalstrandjes, boomgaarden, natuurakkers en meer. Zij ontwikkelden hier tien gloednieuwe voorstellingen van 20 minuten. Voor de derde editie van Expeditie Noord, het residentieprogramma voor beeldend kunstenaars, gingen Maaike Jaspers en Pim Steinmann vanuit een dobberende podcaststudio op ontdekkingstocht in het Rivierenpark. Zij maakten een interactieve routekaart van het gebied in beeld en geluid, en smeedden verhalen die zij verzamelden aaneen tot een videopresentatie.

Supportersclub
Ook in 2019 wil Festival De Oversteek het prachtige rivierengebied van Nijmegen-Noord ontsluiten voor jonge, enthousiaste kunstenaars uit heel Nederland. Publiek kan vanaf dit jaar als supporter vanaf € 50,- per jaar een bijdrage leveren aan deze nieuwe producties.

Editie 2019
De eerstvolgende editie van Festival De Oversteek is op zondagmiddag 1 en 8 september. Opnieuw presenteert het festival dan ruim vijftig acts en voorstellingen op zo'n 30 groene en sfeervolle locaties aan de Waal in Nijmegen-Noord. Voor updates: zie festivaldeoversteek.nl.

Foto's: Geert Oldenmenger

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden