Het stadhuis van Nijmegen werd bij de bevrijding verwoest. (Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen).
Het stadhuis van Nijmegen werd bij de bevrijding verwoest. (Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen).

Programma 'Bevrijding van Nijmegen'

Nijmegen - Regionaal Archief Nijmegen, Stadswandeling Nijmegen en stichting Valkhofbunker verzorgen donderdag 20 september een programma over de bevrijding van Nijmegen. Dat programma bestaat uit een lezing door historicus Martijn Vermeulen, een rondleiding door het depot van het Regionaal Archief Nijmegen en een bezoek aan de Valkhofbunker. Start om 19.30 uur in Regionaal Archief Nijmegen aan Mariënburg 27 in Nijmegen

Er wordt stilgestaan bij de achtergrond van operatie Market Garden en de rol die Nijmegen hierbij speelde. Aan de hand van kaarten, foto's en opgetekende herinneringen wordt duidelijk dat de bevrijding van Nijmegen niet zonder slag of stoot verlopen is. De gewaagde Waaloversteek op woensdag 20 september luidde de uiteindelijke bevrijding van Nijmegen in.

Archivaris Paul van der Flier vertelt de deelnemers in het normaal gesproken voor bezoekers niet toegankelijke depot over een aantal unieke objecten die onderdeel uitmaken van de collectie van het Regionaal Archief Nijmegen. Deze bronnen zijn speciaal geselecteerd en vertellen meer over de bevrijding van Nijmegen. De afsluitende stadswandeling voert naar de Valkhofbunker. Deelname is gratis. Wel van tevoren aanmelden via hetarchief@nijmegen.nl (maximale groepsgrootte van 20 personen).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden