Wordt Marjolein Hordijk de Beste Bibliothecaris van Nederland 2018? Binnenkort kan er gestemd worden. (foto: Jimmy Israël)
Wordt Marjolein Hordijk de Beste Bibliothecaris van Nederland 2018? Binnenkort kan er gestemd worden. (foto: Jimmy Israël) (Foto: Jimmy Israel)

Beste bibliothecaris uit Nijmegen?

Nijmegen - "De bibliotheek is van oudsher een plek waar je kennis opdoet. Inmiddels is het boek al lang niet meer het enige medium waaruit wij verhalen kunnen halen. Mijn missie? De nieuwe generatie lezers laten ontdekken welke verhalen zij het leukst vinden."

Al meer dan negen jaar lang werkt Marjolein Hordijk (38) in Bibliotheek De Mariënburg. Eerst als medewerker informatie en advies en de laatste jaren als projectmedewerker programma en educatie. Vaktijdschrift Het Bibliotheekblad organiseert ook dit jaar weer de wedstrijd Beste Bibliothecaris van Nederland en nomineert Marjolein, naast twee anderen, voor de titel. Het publiek kan van 1 tot en met 31 oktober stemmen.

"Voordat ik bij de bibliotheek werkte, wist ik niet dat deze wereld zo bruisend is. Het is de meest gevarieerde baan ter wereld. Ik focus mij op middelbare scholieren en vind het een uitdaging om bij hen plezier in lezen aan te wakkeren. Ze zijn geen kinderen meer en ook nèt geen volwassenen. Het is de kunst om uiteindelijk het juiste boek bij de juiste leerling te krijgen."

De bibliotheek als stille leeszaal is niet meer van deze tijd en kent de laatste jaren vele ontwikkelingen. "Verhalen ontdekken en kennis opdoen ging vroeger vooral via boeken. Toen nog niet iedereen thuis toegang had tot het internet, was de bibliotheek de aangewezen locatie om online te zoeken naar informatie. Nu experimenteren wij met onderwijsrobots als leermiddelen van de toekomst. We kunnen ook veel leren van elkaar en door mensen tijdens evenementen met elkaar te verbinden, vergemakkelijk je dat proces. Wat dat betreft is de bibliotheek nog steeds een uitstekende plek om je wereld te vergroten en kennis op te doen."

Om die reden is er steeds meer levendigheid in de bibliotheek, legt Marjolein uit. "Een goed voorbeeld is 'Night at the library', een evenement waarbij de bezoekers een nachtje kunnen overnachten in de bieb. Daarnaast gaan we ook naar de mensen toe. Zo hebben wij bijvoorbeeld een grote bibliobus die op verschillende festivals staat en gaan wij langs middelbare scholen met een interactief programma. Een dergelijk project is 'B/Slash' en maakt vmbo-scholieren enthousiast om meer te lezen. Het is erg succesvol en krijgt binnenkort landelijke navolging."

Als Marjolein verkozen wordt tot beste bibliothecaris, mag zij zich een jaar lang als ambassadeur inzetten voor haar vakgenoten. "Zover is het nog niet", lacht ze, "maar ik zou heel graag een netwerk willen opzetten voor mijn collega's. Door ervaringen over educatie op het voortgezet onderwijs met elkaar te delen, hoeven bibliothecarissen niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Zo werken we effectiever samen om laaggeletterdheid de wereld uit te helpen."

Vind je Marjolein ook de 'Beste Bibliothecaris van Nederland'? Stem vanaf 1 oktober via www.bibliotheekblad.nl en volg haar projecten op www.obgz.nl

(Tekst: Jimmy Israël)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden