Heleen Vermeulen is trots op wat ze op de nieuwe locatie van het muZIEum allemaal al hebben weten te bereiken. (Foto: Maaike van Helmond)
Heleen Vermeulen is trots op wat ze op de nieuwe locatie van het muZIEum allemaal al hebben weten te bereiken. (Foto: Maaike van Helmond) (Foto: )

muZIEum biedt 'complete beleving'

Nijmegen - Twee keer taart voor het muZIEum. Niet alleen bestond dit bijzondere museum 20 augustus zes jaar, 1 september was het ook alweer een jaar geleden dat het naar de nieuwe locatie in de Nijmeegse binnenstad verhuisde. "Twee feiten waar we bijzonder trots op zijn", aldus directrice Heleen Vermeulen. "Op naar de volgende mooie prestaties."

Uitgebreid gevierd is de zesde verjaardag van het muZIEum niet. "Iedere bezoeker die ook op 20 augustus jarig was, kreeg die dag een gratis donkerbeleving, dat is het enige wat we hebben gedaan. Het officiële openingsfeestje is voor ons gevoel immers pas net achter de rug."
Toch is ook de verhuizing alweer een jaar geleden. "En wat hebben we een geweldig jaar achter de rug op deze prachtige nieuwe plek! Natuurlijk moest iedereen in het begin even wennen, vooral onze medewerkers met een visuele beperking moesten weer even hun weg zien te vinden, maar die fase zijn we inmiddels ruimschoots gepasseerd." Nu is het volgens de directrice vooral weer een kwestie van met z'n allen hard werken om er voor de bezoekers iets moois van te maken, maar zeker ook van zelf genieten van het 'nieuwe museum'.
"Dit is echt ons eigen plekje", vertelt Heleen enthousiast. "Niets ten nadele van de vorige locatie, zeker niet, maar hier hoeven we in principe met niemand rekening te houden en daar waren we ook wel aan toe." Ook de extra ruimte is volgens Heleen een genot. "We hebben nu maar liefst 1200 vierkante meter tot onze beschikking. Hierdoor hebben we nog meer de ruimte om onze bezoekers een complete beleving te bieden." Zo zijn er extra workshopruimtes en zelfs een heus theater waar bezoekers een 3D-audioshow ervaren waarbij meteen alle zintuigen op scherp worden gezet. "En dat is ook precies de bedoeling. We willen dat onze bezoekers heel even de wereld ervaren zoals mensen met een visuele beperking dat doen, altijd onder begeleiding van een blinde of slechtziende gids, zoals men van ons gewend is."
Dat de nieuwe locatie meer ruimte biedt, komt trouwens goed uit. Steeds meer mensen weten het muZIEum namelijk te vinden aan de Ziekerstraat 6B. "Het bezoekersaantal is met maar liefst acht procent gegroeid sinds we hier zitten; dit jaar stevenen we daardoor af op 40.000 bezoekers. Daar kun je alleen maar trots op zijn." En ook van buitenaf wordt dit gewaardeerd, blijkt wel uit het feit dat het muZIEum wederom in de race is voor het Leukste Uitje van Gelderland. "Het is dan ook heel bijzonder wat wij hier bieden, leuk voor jong en oud. Maar ook zowel voor 'particulieren' als voor bijvoorbeeld personeelsuitjes of schoolreisjes. Voor iedereen kunnen wij een leuk programma samenstellen, helemaal nu we hier extra ruimte hebben om grote groepen te kunnen ontvangen."
Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een 'kijkje' bij het muZIEum en ervaar het zelf. "Het muZIEum opent je de ogen!"

muzieum.nl

(Tekst: Maaike van Helmond)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden