Foto: Radboud Universiteit

Open huis Radboud Universiteit en Radboudumc

Nijmegen - De Radboud Universiteit bestaat 95 jaar en daarom openen de Radboud Universiteit en het Radboudumc zaterdag 6 oktober van 11.00 tot 17.00 uur hun deuren tijdens het landelijke Weekend van de Wetenschap. Iedereen kan tijdens Radboud Invites! een kijkje nemen achter de schermen. Alle opleidingen en faculteiten tonen hun onderzoek en is er een programma met interactieve activiteiten voor jong en oud op verschillende locaties op de campus van Radboud Universiteit en het Radboudumc.

Dè kans bij uitstek om een kijkje te nemen in bijvoorbeeld het gerenoveerde en duurzame Tandheelkundegebouw, het nieuwe Grotiusgebouw of de researchtoren van het Radboudumc met laboratoria. Op alle locaties kunnen bezoekers zelf proefjes doen, demonstraties, hoorcolleges en rondleidingen bijwonen en zo ontdekken wat er op de universiteit en in het Radboudumc gebeurt aan wetenschappelijk onderzoek.

Ook voor kinderen is er van alles te doen: met je knuffel naar het Teddy Bear Hospital, een 3D pannenkoek printen, op de foto in een toga of labjas, een legorobot bedienen, kennismaken met robot Pepper, kindercolleges volgen over bijvoorbeeld malaria en pijn of cellen voeren in het lab. Er is keuze uit meer dan 120 activiteiten.

Bekijk het programma op www.ru.nl/radboudinvites

Wat is er te doen? Zeven faculteiten op vijf locaties

• Grotiusgebouw
In het Grotiusgebouw kun je optreden als rechter, een pleitdemonstratie volgen, op de foto in een toga en er zijn er rondleidingen door het gebouw. Ook de Sociale Wetenschappen zijn hier van de partij met lezingen, workshops, demonstraties en experimenten. Ervaar zelf hoe het is om in een virtuele wereld rond te lopen en overwin op deze manier je angsten, neem een kijkje in het Baby & Child Research Center, waar onderzoekers de taalontwikkeling, sociale en cognitieve ontwikkeling van kinderen bestuderen. Volg een workshop creatief denken, wordt nieuwswijzer door te ervaren hoe elke dag het nieuws wordt 'gemaakt' of welke morele lessen televisie ons leert of doe mee aan de pub-quiz over internationale samenwerking. Cultureel antropoloog en Radboud-alumnus Arjan Erkel vertelt het indrukwekkende verhaal over zijn ontvoering in de voorstelling 'Vrijheid van Denken en Doen', begeleid door Jan Wilm Tolkamp, gitarist van Normaal.

Creatief denken kun je leren. Tijdens Radboud Invites kun je met het hele gezin een workshop creatief denken volgen. Publiek gaat actief met creativiteit stimulerende technieken aan de slag, en krijgt tips en handvatten hoe de ontwikkeling van creatieve vaardigheden in te bedden in privé-, school- en werkomgeving.

Emotie, Angst & Virtual Reality. Virtual Reality (VR) is niet alleen leuk voor games, maar ook voor de wetenschap! Zo kun je je hoogtevrees op de proef stellen of over je spinnenfobie heenkomen. De Radboud Universiteit heeft een heus VR-lab waar Gero Lange onderzoek doet naar o.a. emotie en angst met VR. Hij laat je het belang van VR voor onderzoek zien.

• Elinor Ostromgebouw
In het Elinor Ostromgebouw kun je kennis maken met een rijke mix van vakgebieden. Bezoekers worden meegenomen in het onderzoek van Managementwetenschappen, Letteren en Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen en wetenschappers laten zien hoe deze vakgebieden een rol spelen in ons dagelijks leven. Ontdek hoe Nederlandse bestuurskundigen proberen te zorgen voor een veilige samenleving, doe mee aan een archeologische opgraving, test je kennis van Nederlandse uitdrukkingen, ontdek of jij beter kunt beleggen dan een gorilla en hoor of blockchains onze toekomst gaan veranderen. Ook onderwerpen als geluk, miscommunicatie, mode & identiteit of hebzucht als heilzame factor komen aan bod.

Mannen in het Midden-Oosten. Er is al veel onderzoek gedaan naar de positie van vrouwen, terwijl die van mannen als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Een positie die langzaam verandert. Wat weten we eigenlijk over de emancipatie van mannen in het Midden-Oosten? Prof. Karin van Nieuwkerk neemt je mee naar gendervraagstukken in het Midden-Oosten.

Wat is geluk? Plato zei het al: 'We streven er allemaal naar gelukkig te zijn'. Maar wat bedoelen we als we het hebben over geluk? Leer van filosoof Hans Thijssen en communicatie-deskundige José Sanders wat geluk is en denk verder over de vraag of geluk het nastreven waard is.

• Huygensgebouw
Heb je altijd al eens een sterrenkijker willen bedienen of zelf nieuwe cellen willen bouwen? Ben je nieuwsgierig hoe veilig contactloos betalen eigenlijk is of wat er precies gebeurt in het Magnetenlab of onze proeftuinen? Kom dan tijdens Radboud Invites naar het Huygensgebouw. Je kunt zelf proefjes doen, demonstraties en rondleidingen bijwonen en mini-colleges bijwonen van Radboud- professoren over hun wetenschappelijk onderzoek. Kom bijvoorbeeld meer te weten over ruimtemissies naar de achterkant van de maan, hoe je water zuivert met bacteriën, of over de samenwerking tussen het brein en de computer. Daarnaast kun je boogschieten met virtual reality, de sterrenhemel bekijken in het mobiel Planetarium, zelf DNA leren isoleren of een 3D pannenkoek printen.

Hoe veilig is contactloos betalen? Contactloos betalen heeft snel een grote vlucht genomen. Maar wat zijn de nieuwe risico's van dit soort RFID technologie? En is het nou onveiliger - of juist veiliger - dan andere betaalmethodes? Kom naar de stand van Digital Security en hoor en ervaar hoe veilig contactloos betalen is.

• Tandheelkundegebouw
Maak kennis met het Radboudumc in het gebouw Tandheelkunde. Na een tweejarige renovatie van dit gebouw mag het resultaat er zijn: een toekomstbestendig en duurzaam gebouw voor state-of-the-art onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg. Een gebouw dat bovendien in de prijzen gevallen is met het winnen van de NRP Gulden Feniks (duurzame renovatieprijs) en Nijmeegse Architectuurprijs. Verschillende activiteiten vinden hier plaats tijdens Radboud Invites: maak kennis met robot Pepper, leer zelf boren en krijg een tandenpoetsinstructie, neem deel aan een puzzelspeurtocht voor kinderen en bekijk wat we binnen het Radboudumc aan duurzaamheid doen. Daarnaast is er de mogelijkheid om een rondleiding door het gebouw te krijgen.

Teddy Bear Hospital. Het TBH is een rollenspel. Dat houdt in dat kleuters van vier t/m zes jaar als 'vader' of 'moeder' hun beer of een andere knuffel meenemen naar een nagebootst ziekenhuis. Studenten spelen voor arts en behandelen de 'patiënten'.

• Researchtoren Radboudumc
Ga tijdens Radboud Invites op moleculair onderzoek uit in de researchtoren van het Radboudumc, met zijn laboratoria, waar je anders als bezoeker niet zo maar binnenkomt. Bij het Radboud Institute for Molecular Life Sciences gaat de mens onder de loep. Wat zie je als je in een cel kijkt en wat eet 'ie eigenlijk? Hoe werken onze nieren? Hoe ontwikkelen we nieuwe medicijnen? En wat hebben muggen en fruitvliegjes te maken met medisch onderzoek? Zelf proefjes doen in het lab, minicolleges en workshops volgen van wetenschappers, backstage gaan tijdens een rondleiding, een Lego robot bedienen of het lichaam bekijken met Virtual Reality. Het kan allemaal in de researchtoren. Een greep uit de activiteiten:
• Voor de kleinsten:
o Kindercolleges over cellen, malaria, fruitvliegen en pijn
o Proefjes doen als cellen voeren, plas onderzoeken, DNA uit speeksel halen
• Maar liefst 10 minicolleges door RIMLS-wetenschappers, zoals: op reis door de nier, hoe kijken we in een cel?, en over de zoektocht naar een malariavaccin.
• De hele dag door kun je met moleculaire wetenschappers praten en hen aan het werk zien tijdens demonstraties. Bekijk malariamuggen onder de microscoop, zie reumaonderzoekers aan het werk en kijken hoe organen gekweekt worden.

Speciale voorstelling (Grotiusgebouw): Arjan Erkel: Vrijheid van Denken en Doen

Cultureel antropoloog en Radboud-alumnus Arjan Erkel, werd tijdens zijn werk voor Artsen zonder Grenzen gegijzeld in Dagestan. Gedurende zijn gevangenschap zette hij alles op alles om zijn innerlijke vrijheid te vergroten. Vrijheid van Denken en Doen is het buitengewoon indrukwekkende verhaal van Arjan Erkel over zijn ontvoering. Over 607 bange dagen, ontbering en onzekerheid. Over de weg van hoop, moed en kracht naar (innerlijke) vrijheid. De voorstelling wordt gelardeerd met muziek die Arjan Erkel hielp om Oerend Hard verder te gaan. Hij wordt begeleid door Jan Wilm Tolkamp, gitarist van Normaal. Deze voorstelling is minder geschikt voor kinderen tot 12 jaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden