"Samen houden we blijvend aandacht voor privacy."
"Samen houden we blijvend aandacht voor privacy." (Foto: )
In gesprek met de burgemeester

Burgemeester Bruls: 'Blijvende aandacht voor privacy'

Vorige week kwam Nijmegen in het nieuws vanwege de lancering van een nieuwe app, IRMA genaamd. Burgemeester Bruls legt uit wat de voordelen zijn en waarom de gemeente meewerkt aan dit initiatief.

Wat kan deze app?
IRMA (een afkorting voor I Reveal My Attributes) is ontwikkeld door de Radboud Universiteit en komt nu in de fase dat het daadwerkelijk gebruikt kan gaan worden. In het kort komt het er op neer dat wanneer je IRMA geïnstalleerd hebt op je telefoon, je privacy beter gewaarborgd is. Je geeft dan aan IRMA door welke van je persoonlijke gegevens de vrager mag hebben en welke niet. Bijvoorbeeld wanneer je alcohol wilt kopen, is het alleen maar van belang dat je boven de 18 bent. Je naam en adres hoef je dan niet te geven. IRMA bouwt deze poort eigenlijk in. In een volgende fase zullen als alles goed gaat ook gegevens vanuit zorginstellingen en DUO via IRMA te gebruiken zijn. Zo kan iedereen alleen die gegevens prijsgeven die daadwerkelijk nodig zijn. Bijkomend voordeel: wanneer iemand om meer gegevens vraagt dan nodig, gaat er een belletje rinkelen en kunnen we kijken waarom dit zo is.

Wat is de rol van de gemeente?

Wij hebben de gegevens van 7500 mensen uit onze officiële bevolkingsregistratie gedeeld. Deze mensen doen vrijwillig mee natuurlijk. Voor IRMA is het natuurlijk belangrijk dat de gegevens die zij gebruiken, betrouwbaar zijn. Voor de eerste fase van het onderzoek naar het gebruik hebben wij daarom deze gegevens beschikbaar gesteld.

Waarom vindt u het belangrijk dat de privacy zo beschermd wordt?
Iedereen heeft recht op privacy. Ons uitgangspunt in de digitale wereld is dat we open en weerbaar zijn. Tien procent van de Nederlanders is slachtoffer van cybercriminelen. Alle reden om daar aandacht voor te hebben. De ontwikkeling naar een digitale wereld zal niet veranderen. Daarom is het goed dat er ook vernieuwingen zijn die ervoor zorgen dat de mindere kanten van de digitalisering bestreden worden. En als burgemeester ben ik er trots op dat een app als IRMA in onze eigen stad ontwikkeld is. We staan bekend als kennisstad en dat wordt weer eens onderstreept.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden