Scène uit 'Note in a Coat'.
Scène uit 'Note in a Coat'.

Viering vriendschapsband Albany - Nijmegen

Nijmegen - De vriendschapsband tussen Nijmegen en de Amerikaanse stad Albany bestaat al 71 jaar. Zondagmiddag 21 oktober heeft in de Stevenkerk in Nijmegen een zogeheten FAN Event plaats (FAN staat voor Friendship Albany-Nijmegen). Hoogtepunt is de première van de korte filmische documentaire 'Note in a Coat'. Gemaakt door de Nijmeegse filmer Martijn Schinkel en geproduceerd door Tuk Melissen. De film is een initiatief van de Stichting FAN en werd opgenomen in Nijmegen en Albany.

In 'Note in a Coat' wordt de grote wereldpolitiek tijdens de Marshallhulp van kort na de Tweede Wereldoorlog teruggebracht tot een menselijke maat. Een briefje in de jaszak van een door een inwoner van Albany gedoneerde winterjas zorgde voor een levenslange trans-Atlantische vriendschap. Een groots opgezet 'PenPals' (schrijfvrienden) project uit 1948 tussen Albany en Nijmegen ging destijds teloor maar bewerkstelligde op kleine schaal warme vriendschappen die al ruim 70 jaar duren.

Leerlingen van BSO de Oversteek, het Mondial College en het Kandinsky College leveren een belangrijke bijdrage aan het FAN Event 2018. Hun deelname aan de film en de presentaties maakt de 71-jarige internationale vriendschap tussen beide steden tastbaar en levendig. Hoogleraar Gelderse en Nijmeegse geschiedenis professor Dolly Verhoeven gaat in gesprek met de makers en acteurs van de film. Amerikanist Anja Adriaans zal de link tussen verleden en heden maken met een historische audio-opname. Er is muziek van Cantus Obliquus, Rik Cornelissen en het duo 'Gloed a Deux'.

Het FAN Event zondag 21 oktober start om 13.30 uur. Vrij entree (een donatie wordt op prijs gesteld). Aanmelden met opgave van het aantal personen via mailadres: fanevent@stichtingfan.nl.

Meer berichten