Nijmegen 'in opstand'

Nijmegen - In het kader van de Maand van de Geschiedenis van 024geschiedenis - dat dit jaar in het teken staat van het thema 'opstand' - presenteren LUX en Stichting Nijmegen Blijft In Beeld een doorlopende voorstelling in de stad. In de voorstelling komen beelden van de verschillende demonstraties en opstanden in Nijmegen aan bod.

Door de jaren heen heeft Stichting Nijmegen Blijft in Beeld alle beelden bewaard. Speciaal voor de Maand van de Geschiedenis is men de archieven ingedoken om de beelden van Nijmegen in opstand op te rakelen. Zowel beelden van de grootschalige Piersonrellen worden getoond, als beelden van de lokale demonstraties voor het oude politiebureau. En ook de beelden van de protestmars 'Ooy moet blijven' mogen niet ontbreken.
Ter verdieping is er zaterdag 20 oktober in LUX om 14.00 uur een speciale vertoning die verder ingaat op de Nijmeegse Piersonrellen uit 1981. Hierbij geven één of twee gastsprekers commentaar op de beelden die vertoond worden. Aanvang 12.00 uur, gratis toegang.

Geschiedenisquiz

Als afsluiter van het 024geschiedenis weekend heeft zondag 21 oktober in LUX De Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz plaats. In de quiz testen deelnemers hun kennis over de Nijmeegse historie van opstand en verzet. Van de Bataafse Opstand tot de Piersonrellen en van de Plooierijen tot het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Aanvang 17.00 uur, gratis toegankelijk.

Meer berichten