024geschiedenis 2018 in teken van 'Opstand'

Nijmegen - De geschiedenis van Nijmegen wordt nader belicht tijdens het evenement 024geschiedenis. Editie 2018 staat van vrijdag 19 tot en met zondag 21 oktober in het teken van 'opstand'.

Het weekend van 024geschiedenis wordt vrijdagavond 19 oktober geopend in de Stevenskerk met een programma vol 'opstandig theater, vurig debat, protestliederen en cabaret'. De avond is gratis toegankelijk en wordt gepresenteerd door de Ridders van Gelre.

"Ontdek zaterdag 20 oktober opstandige spellen, ga mee met de verzetswandeling of leer spioneren en geheimschrift ontcijferen. Verken het pop-up museum 'De opstandige Nijmegenaar' in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Wil je nog verder in het opstandige verleden van Nijmegen duiken? Ga dan naar de historische film in LUX of krijg nieuwe inzichten bij de lezingen van Radboud in de Stad. Aan het einde van de middag wordt het Literair Baken van Jan Stassen onthuld op de Zeigelhof."

Zondag 21 oktober kan men meedoen met een historische vossenjacht langs verschillende locaties van het Valkhofkwartier. 'Opstandelingen' geven je een opdracht of puzzelen om op te lossen. Verder zijn er thema-rondleidingen bij de Sint-Nicolaaskapel, Velorama en in De Bastei. Op het programma staan ook de fietstocht '2000 jaar verdediging', een opstandige gildewandeling, een wandeling over de linkse geschiedenis van Nijmegen en de theatervoorstelling 'Waterpistolen en Confettikanonnen'. Vanaf 17.00 uur is in LUX de Grote Nijmeegse Geschiedenis Quiz.

Leerlingen van de NSG Groenewoud geven het Marikenbeeld op de Grote Markt een nieuwe outfit waarbij zij het verhaal naar de huidige tijd brengen: social media wordt ierbij gezien als de grote verleider, de huidige Moenen. Daarnaast maken leerlingen van het Karel de Grote College een creatieve opdracht met de historische opstanden van Nijmegen als inspiratiebron. Het resultaat is te zien in het Pop-up Museum.

Kijk voor meer informatie over het programma van 024geschiedenis 2018 op de website www.024geschiedenis.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden