Foto:
Krulletjes

Duir kumt ie!

"Die hè je, Jasper!", riep een enthousiaste opa naar zijn kleinzoon, die tussen twee jasjes voor keeper speelde. Herfstvakantie, maar de zomer weigert dit jaar al heel lang om herfst te worden. Op het zandstrand in Lent genoot hij van zijn twee kleinkinderen die met twee 'onbekende' vriendjes samenspeelden. "Sie ik graog", glunderde de grijsgekrulde supporter. "Die kleine, met da blauwe bruukske, mot ik Messi noeme." Hij trok zijn gezicht in de uitdrukking van onbegrip. "Ik pest hum nog wel 's. Noem ik hum Tini fan Reeke. Mot je da gesichje sien."

De kinderen vermaakten zich prima, zolang ze elkaar maar geregeld de bal toespeelden. "Da prebeer ik se te lere", zei hij met een serieus gezicht. "Falt nie mee. Alles erst eiges en het liefste nog geliek oek", zuchtte hij. "Se hebbe gin tied meer um te wachte. Bang da se wa misse." Een verdwaalde bal rolde onze kant op. Hij maakte een beweging om de bal naar het keepertje te schieten, maar hield in, toen 'Messi' vlakbij was.

Met een vlotte schijnbeweging stuurde hij zijn kleinzoon de verkeerde kant op. Die trapte een behendig gaatje in de lucht, maar kon daar niet om lachen. "Nie gedocht fan opa, hè? Da sie ik aon je snuutje." Behendig dribbelde de opa met de bal om de kleine heen. Een kleine, vriendelijke pesterij die geen lach op het kindersnuitje toverde. Het maakte wel solidariteit los bij de andere spelertjes die 'Messi' kwamen helpen. Ik keek met plezier naar het grappige spel op het losse zand. De lenige opa verschalkte de steeds iets vinniger reagerende sportertjes. 'Jasper' zag het eerst allemaal nog gelaten aan in zijn 'goal'.

Toen alle tegenstandertjes steeds feller reageerden op opa's trucjes, schoot hij onverwacht de bal naar mij en lachte: "Duir kumt ie, Jantje Peters!" Zijn voorzet was niet zo scherp geplaatst, dat ik met een sierlijke omhaal de bal kon raken. De vier steeds fellere sportertjes misten de bal ook. Mij niet.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden