"Het is goed om Nijmegenaren die zich inzetten voor buurt, wijk of stad te laten weten dat wij hun inspanningen waarderen."
"Het is goed om Nijmegenaren die zich inzetten voor buurt, wijk of stad te laten weten dat wij hun inspanningen waarderen." (Foto: )
In gesprek met de burgemeester

Helden in alle soorten en maten

In deze tijd van het jaar is de gemeente zoals te doen gebruikelijk weer op zoek naar kandidaten voor zowel kinderlintjes als voor Nijmegenaar van het jaar. Burgemeester Bruls licht het belang van deze traditie nog eens toe.

U mag de onderscheidingen weer uitreiken binnenkort?
Inderdaad, traditiegetrouw reiken we op de Internationale Dag van het Kind, dat is elk jaar op 21 november, kinderlintjes uit. En tijdens onze nieuwjaarsreceptie aan het begin van het nieuwe jaar maken we, al even traditioneel, de Nijmegenaar van het Jaar bekend. Natuurlijk bepalen wij als gemeente niet zelf wie deze onderscheidingen gaan krijgen. Iedereen kan een Nijmegenaar voordragen. Bij de kinderlintjes loopt dat tot en met 12 jaar en bij de Nijmegenaar van het Jaar moet het een volwassene of een organisatie zijn die het afgelopen jaar iets bijzonders in Nijmegen heeft gedaan of voor elkaar heeft gekregen. Als gemeente zorgen we er enkel voor dat de uitreikingen plaats kunnen vinden, een onafhankelijke jury doet dan de rest. Maar de voordracht van de kandidaten willen we toch echt vanuit de samenleving krijgen. Vandaar onze oproepen deze weken via allerlei kanalen en nu ook vanaf deze plaats om kandidaten voor te dragen.

U vindt deze onderscheidingen belangrijk?
Zeker. Het is goed om van tijd tot tijd de Nijmegenaren die zich inzetten voor een betere buurt, wijk of stad, te laten weten dat wij hun inspanningen waarderen. Dit kan op allerlei manieren, en deze uitverkiezing is er daar eentje van. En natuurlijk ligt de lat bij kinderen lager dan bij volwassenen, dat snapt iedereen. Een stad kan niet zonder de mensen, een stad wordt gevormd door de mensen. Goed dat dan die Nijmegenaren die een stapje extra zetten, daar ook de waardering voor krijgen. Vandaar dat we zoals elk jaar weer op zoek gaan naar helden in alle soorten en maten!

Tot wanneer kunnen kandidaten voorgedragen worden?
Voor beide eretitels (wie een kinderlintje krijgt wordt een Nijmeegse Superheld) geldt dat er tot 1 november kandidaten aangedragen kunnen worden. Dus ik zou zeggen: aarzel niet als je iemand kent en draag hem of haar voor!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden