Nico Plönes staat met de tablet van Luuc voor de loods, die plaats maakt voor het nieuwe zwembad. (foto: Jimmy Israël)
Nico Plönes staat met de tablet van Luuc voor de loods, die plaats maakt voor het nieuwe zwembad. (foto: Jimmy Israël) (Foto: Jimmy Israel)

Zwembad speciaal voor zieke kinderen

Oosterhout - Zwembroek aan en duiken maar. Een plons in het water hoeft maar zo simpel te zijn, maar niet als je ernstig ziek bent. "Je bent vatbaarder voor ziektes en daardoor is een bezoek aan een openbaar, groot zwembad vaak uitgesloten." Stichting Tikkie Jij Bent Hem! werkt hard aan een oncologisch verantwoord zwembad in Nijmegen-Noord.

"Vier dagen voor zijn overlijden konden we nog even samen het water in", blikt Nico Plönes terug. In 2015 overlijdt zijn zoon Luuc op 13-jarige leeftijd aan leukemie. "Het was zijn wens om nog één keer te zwemmen. Dat bleek een lastige opgave, want geen zwembad durfde het aan. Luuc was erg vatbaar voor ziektes door de chemokuur en de kans dat er iets met hem kon gebeuren was groot."

Uiteindelijk kon Luuc terecht in het therapeutisch zwembad van het Radboudumc. "Zwemmen is een bewegingsactiviteit die niet veel energie hoeft te kosten en ontspannend werkt. Het deed goed om te zien dat hij hier nog één keer even heerlijk kon genieten. Tegelijkertijd beseften wij ook dat andere kinderen die een chemokuur ondergaan, tegen dezelfde problemen aanlopen. We besloten daarom met onze stichting Tikkie Jij Bent Hem! zelf een zwemvoorziening aan te leggen, waar ernstig zieke kinderen met hun familie terechtkunnen."

Een chemokuur kan een verlaagde weerstand veroorzaken en daarom moet het zwemwater aan strenge hygiëne-eisen voldoen, legt Nico uit. "Daarnaast mag er in de eerste vierentwintig uur nadat er een kind heeft gezwommen die chemotherapie ondergaat, geen volgend kind het zwembad in. Dit heeft te maken met reststoffen die worden uitgescheiden. Het kost een dag voordat deze uit het water zijn gefilterd. Om die reden kunnen wij ook niet meer dan honderd kinderen per jaar gebruik laten maken van het zwembad."

Het geld voor het zwembad en het gebouw eromheen is gelukkig al binnen. "In mei 2019 moet het af zijn en kunnen de eerste kinderen nog even genieten van het water. Om het comfort te verhogen zijn donaties en fondsen nog altijd welkom. Daarmee wordt een duurzame verwarming gebouwd en kan de ruimte wat fijner worden ingericht met decoraties. Daarnaast maken donaties het ook mogelijk dat zieke kinderen kosteloos gebruik kunnen maken van ons zwembad."

Een ander initiatief dat stichting Tikkie Jij Bent Hem! verzorgt, is het uitdelen van tablets. "Toen Luuc een periode van een lang ziektebed inging, kochten wij een iPad voor hem. Hij kon daarmee videochatten en spelletjes spelen. Onze stichting probeert zoveel mogelijk aanvragen te honoreren en zieke kinderen een tablet te geven. Inmiddels hebben wij dankzij onze donateurs al honderdtachtig stuks verspreid. Dat was ook één van Luucs laatste wensen. Zo konden kinderen even vergeten hoe ziek zij zijn."

Kijk voor meer informatie over de initiatieven van Stichting Tikkie Jij Bent Hem! op www.stichtingtikkiejijbenthem.com

(Tekst: Jimmy Israël)

Meer berichten