Foto:
Krulletjes

Ouwe deus

Doordat oma steeds meer moeite kreeg met het aansteken van echte kaarsen, was ik op zoek naar 'kaarsen met een batterijtje'. In de rustige winkel hoorde ik een geagiteerde vrouwenstem zeggen: "De foto's saoge d'r nie best uut." Er was kennelijk een heftig gesprek gaande. "Mien knie is ferslete. Ik lup al 'n hallef juir te hinkele met 'n stok. Gin gesich toch!"

Ze had in de winkel een geduldig gehoor gevonden bij een paar bekenden. "Fan de somer schaomde ik mien d'r feur um op 't strand 'n stukske te lope nuir 't waoter. En 't was me toch heet ien Spanje!" De toehoorders mompelden begrip. "He'k gefroagd um een nije knie." Ze nam een korte pauze en toonde het gekwetste been aan de geduldige luisteraars. Die keken aandachtig naar het uitgestoken lichaamsdeel, dat in een broekspijp verborgen was. "Wa denk je?" Die dachten van alles, maar zeiden niets. "Ik kom nie ien aonmerking! Nog nie. A'k die dokter mot geleufe, nog lang nie!" Er klonk medelijden uit de luistergroep. "Wit je wuirum nie? Umdat d'r ergere gefalle feur gaon, see die."

Ik kon me daarin vinden en vervolgde mijn zoektocht langs honderden artikelen. Ook in de andere gang bleef haar stem hoorbaar. Overduidelijk had zij haar onvrede in felle bewoordingen laten merken.
"Hij het mien duir nooit sien strompele langs de see. Hoe uutdaogend naokend ik 't prebeerde … so fang je bot, heur."
Er klonk een voorzichtige lach van de toehoorders. "Ik bin nog te jong feur 'n nije knie, see die dokter." Een zachte vrouwenstem toonde wel enig begrip voor de uitspraak van de arts. Dat viel niet in goede aarde. Natuurlijk moesten anderen geholpen worden, maar het argument van 'te jong' sloeg nergens op volgens haar. "As se mien nou hellepe, he'k duir juire langer plesier fan. Mot ik soms wachte, tot ik een ouwe deus bin? Da'k dan nog herd ken lope deur 't bejuirdehuus? Um met 'n fuirtje mien keers nog uut te kenne blaose."
Dat bracht mij terug bij mijn opdracht, maar batterij-kaarsen heb ik daar voor oma niet gevonden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden