Als mantelzorger zorgt Sonia al jaren voor haar dochter die diabetes type 1 heeft. (Foto: Maaike van Helmond)
Als mantelzorger zorgt Sonia al jaren voor haar dochter die diabetes type 1 heeft. (Foto: Maaike van Helmond) (Foto: )

Dag van de Mantelzorg

Nijmegen - Mantelzorgers spelen een zeer belangrijke en onmisbare rol in het leven van degene die zij verzorgen. Een taak die zij vaak als vanzelfsprekend op zich nemen, maar die helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Juist daarom is het zo belangrijk dat er tijdens de Dag van de Mantelzorg, dit jaar op vrijdag 9 november, wordt stilgestaan bij de mantelzorgers. "Een dag om even niet te zorgen, maar om zelf verwend te worden", aldus Sonia Davelaar.

Sonia weet uit eigen ervaring maar al te goed hoe welkom zo'n dag is; als mantelzorger zorgt zij al zo'n dertien jaar voor haar jongste dochter die op zevenjarige leeftijd de diagnose diabetes type 1 kreeg, de ergste vorm van diabetes waarbij de alvleesklier niet meer werkt. "De dag dat zij die diagnose kreeg, vergeet ik nooit meer. Vanaf dat moment bevinden we ons immers in een rollercoaster die nooit meer is gestopt. We gingen naar de dokter omdat ik dacht dat ze een blaasontsteking had en eindigden nog diezelfde dag in het ziekenhuis."
Het begin van een nieuwe rol als mantelzorger, en dat naast een fulltime baan, nog een dochter en het huishouden. "Er komt ineens zoveel op je af, je hebt geen tijd om erbij stil te staan en te beseffen wat je overkomt en die tijd heb ik eigenlijk nog steeds niet gehad. Je doet het allemaal maar, je stort je in die molen, want het is toch je kind en daar wil je voor zorgen." Een heftige taak, ook vanwege het onbegrip waar ze regelmatig tegenaan liepen. "In elke nieuwe situatie moet je mensen weer inlichten over haar ziekte, wat wel en wat niet kan, hoe ze moeten handelen en ga zo maar door. Gelukkig heb ik een hecht clubje om me heen verzameld dat ons hielp en nog steeds helpt waar nodig, maar we troffen ook heel veel mensen die hier niet voor openstonden. Niet alleen voor de ziekte van mijn dochter, maar ook voor het feit dat ik 24/7 voor haar klaarsta."
Want ook al woont haar dochter inmiddels niet meer thuis, Sonia is nog elke dag met haar gezondheid bezig. "Ze studeert en woont tegenwoordig in Rotterdam, maar nog elke dag informeer ik hoe het met haar gaat en als het niet goed gaat, vertrek ik meteen naar Rotterdam." Net als vele andere mantelzorgers staat Sonia dus dag en nacht voor haar dochter klaar. "Ik ben ook niet anders meer gewend. Vroeger moest ik zelfs in de pauzes op en neer naar haar school om haar te prikken, ziekenhuis in, ziekenhuis uit en later moest ik bijvoorbeeld leren dealen met de insulten die steeds vaker voorkwamen en zo is er telkens wel wat. Je leert ermee omgaan, maar het went nooit."
Ook daarom kijkt Sonia zo uit naar de Dag van de Mantelzorg waarop dit jaar in Nijmegen 150 mantelzorgers gaan dineren bij de Hemel. "Voor mij de eerste keer dat ik hiernaartoe ga. Het lijkt me heerlijk om even te worden verwend en verhalen te kunnen delen met andere mantelzorgers. Want hoewel het soms vanzelfsprekend mag lijken wat we doen, dat is het eigenlijk niet."

mantelzorg-nijmegen.nl

(Tekst: Maaike van Helmond)

Meer berichten